Puheenaihe

Työttömyys jatkaa Vantaalla nopeaa laskua – Näillä aloilla kaivataan tekijöitä

Lentokenttä luo myös työpaikkoja, joihin ei tarvita korkeaa koulutusta.

Arkisto/Riitta Ketola

Työllisyystilastojen valossa Vantaalla menee hyvin. Suurimmista kaupungeista vain Espoossa ja Vaasassa oli syyskuussa Vantaata pienempi työttömyysprosentti.

Työ- ja elinkeinoministeriön katsauksen mukaan Vantaan työttömyysaste oli syyskuussa 8,5 prosenttia. Vuosi sitten syyskuussa luku oli 9,9 prosenttia. Työttömiä työnhakijoita oli Vantaalla syyskuussa 9 857, kun vuodentakainen luku oli 11 292.

Erityisesti on laskenut yli vuoden työttömänä olleiden osuus sekä yli 50-vuotiaiden työttömyys.

Lehtokenttä on Vantaan vahvuus."

Vantaan työllisyyspalveluiden johtaja Timo Saari pohtii yli 50-vuotiaiden työllistymisen taustalta löytyvän osittain työnantajien parantuneet asenteet. Myös palkkatukijaksoilla on merkitystä Saaren mukaan niin yli 50-vuotiaiden kuin pitkäaikaistyöttömien työllistymisessä.

– Työllisyyspalvelut tarjoavat palkkatukijakson aikana uravalmennusta. Sen avulla palkkatukitöissä olleet ovat löytäneet töitä yksityiseltä sektorilta.

Myös alle 25-vuotiaita ja ulkomaalaisia on työttömänä vähemmän kuin vuosi sitten syyskuussa. Saari toteaa, ettei nuorten työttömyyden torjumisessa siitä huolimatta ole onnistuttu niin hyvin kuin aiottiin.

– Toivomme, että valtuusto hyväksyy ensi vuoden budjettiesityksessä olevat lisäpanostukset nuoriin. Nuorilla on harvoin palkkatukioikeutta. Siksi olisi tärkeää, että kunta varaisi rahaa nuorille tarjottaviin tukimuotoihin.

Maahanmuuttajien työllisyystilanteeseen Saari uskoo olevan vaikutusta muun muassa myönteisen erityiskohtelun toimintaohjelmalla, jossa suunnataan rahaa maahanmuuttajien kielikoulutukseen.

– Meillä on vireillä myös iso ESR-hanke, sanoo Saari.

Millä aloilla Vantaalla tällä hetkellä kaivataan työntekijöitä?

– Vantaalla paikkoja on siivousalalla ja kiinteistönhuollossa sekä kuljetus-, rakennus- ja vartiointialalla. Myös hoitoalalla on pulaa työntekijöistä Vantaallakin, luettelee Saari.

Hän kertoo lentokenttäalueen näkyvän vahvasti myös työpaikkatarjonnassa.

– Lentokenttä työllistää koko ajan. Se luo myös työpaikkoja, joihin ei tarvita korkeaa koulutusta. Lentokenttä on Vantaan vahvuus, sanoo Saari.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Työllisyysaste 75 prosenttiin? – Näillä lääkkeillä EK sen tekisi: työttömyysturva lyhyemmäksi ja päiväraha porrastetuksi1.10.2018 12.35

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu