Puheenaihe

Vain joka neljäs suomalainen haluaa julkistaa kaikkien verotiedot – USU: Yksi ryhmä kannattaa avoimuutta

Vain hieman useampi kuin joka neljäs suomalainen on sitä mieltä, että verokarhun viemät rahasummat ovat julkistamiskelpoisia. Kuvituskuva. – 

Jussi Vehkasalo / Arkisto

Verotietojen laaja julkisuus miellyttää varsin harvaa suomalaista. Uutissuomalaisen teettämän USU-gallupin mukaan nykyistä mallia kannattaa vain 28 prosenttia suomalaisista. 

Suurimman kannatuksen – lähes 40 prosenttia – saa vaihtoehto, jonka mukaan jokaisen pitäisi saada itse päättää, ovatko hänen verotietonsa julkisia vai eivät. 

Vain joka seitsemäs suomalaisista näkee, että vain suurituloisten ihmisten verotietojen pitäisi olla julkisia, ja 12 prosenttia muuttaisi verotiedot niin salaisiksi, että ne saisi käsiinsä vain viranomainen.

– Hieman yli puolet vastustaa ja vajaa puolet kannattaa verotietojen julkisuutta. Se ei kauheasti yllätä, kommentoi verotusta tutkinut post doc -tutkija Matti Ylönen Helsingin yliopistosta.

Ehkä hieman yllättäen suurituloiset kannattavat verotietojen täyttä julkisuutta hanakammin kuin pienituloisimmat.

Julkisuuden kannalla on 75 001–100 000 euroa vuodessa tienaavista 40 prosenttia, alle 20 000 euroa tienaavista vajaa neljännes. Yli 100 000 euroa ansaitsevista julkisuutta kannattaa joka kolmas.

Lue lisää Uutissuomalaisen gallupista tästä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu