Puheenaihe

Aikakauslehtien puhelinmyynnissä räikeitä ongelmia – kuluttaja-asiamies jyrähtää nyt lehtitaloille

Kuluttaja-asiamies neuvottelee viiden lehtitalon kanssa aikakausilehtien puhelinmyynnin ongelmista. Kuvituskuva.

arkisto/Marjatta Kantojärvi

Kuluttaja-asiamiehen mukaan aikakauslehtien markkinoinnissa on paljon ongelmia. Kuluttaja-asiamies käsittelee paraikaa viiden lehtitalon kanssa ongelmia, joista hän on saanut ilmoituksia kuluttajilta ja havainnoinut itse.

– Aikakauslehtien markkinoinnissa ja etämyynnissä on merkittäviä ongelmia ihan perusasioissa ja ne pitää nyt saada kuntoon, kuluttaja-asiamies Katri Väänänen toteaa.

Puutteet vaihtelevat lehtitaloittain. Yleisesti ongelmia on ollut lehtitilausten kestosta, hinnasta, peruuttamisoikeudesta ja sopimuksen päättämistä koskevista ehdoista kertomisessa niin puhelinmarkkinoinnissa kuin verkkosivuilla.

Myös kestotilausten irtisanomisajat ovat osin kohtuuttoman pitkiä ja irtisanominen tarpeettoman hankalaa.

Kuluttaja-asiamies nostaa A-lehdet Oy:lle, Aller Media Oy:lle, Bonnier Publications Oy:lle, Otavamedia Oy:lle ja Sanoma Media Finland Oy:lle lokakuussa esittämässään yhteydenotossa esille lainvastaisia menettelyitä, jotka kuluttaja-asiamies edellyttää lehtitalojen korjaavan.

Esimerkiksi, kun kestotilausta eli toistaiseksi voimassa olevaa sopimusta markkinoidaan tutustumistarjouksella tai kokeilujaksolla, tulee kuluttajalle Katri Väänäsen mukaan kertoa selvästi, että kyse on kestotilauksesta ja mikä on sen hinta.

Osa lehtitaloista on sitonut irtisanomisajan laskutusjakson pituuteen eli esimerkiksi jos tilausjakso on 4 kuukautta, on myös irtisanomisaika 4 kuukautta. Kuluttaja-asiamies painottaa, että laskutuskauden pituus ja toistaiseksi voimassa oleva sopimuksen irtisanomisaika ovat juridisesti täysin erillisiä asioita, eikä niitä tule sekoittaa toisiinsa.

Pisimpänä kohtuullisena irtisanomisaikana voidaan kuluttaja-asiamiehen vakiintuneen ratkaisukäytännön mukaan pitää 30 päivää tai kalenterikuukautta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu