Puheenaihe

Nyt tarkkana maksuautomaateilla ja bensapumpuilla! – Poliisi: Skimmaus-ilmiö tuli taas Suomeen

Poliisi neuvoo olemaan tarkka pankki- ja tankkausautomaatilla. Kuvituskuva.

arkisto/Ilpo Kekki

Itä-Uudenmaan poliisi varoittaa skimmaus-ilmiöstä, jälleen kerran.

Poliisille on kuluvan syksyn aikana tehty useita rikosilmoituksia skimmaustapauksista eli epäilyistä, että kansalaisten luotto- tai pankkikorttien tietoja on kopioitu pankkiautomaatteihin tai maksuautomaateihin liitetyillä laitteistoilla.

Skimmauslaitteeseen tallentuneiden tietojen avulla epäillyt rikolliset ovat kopioineet korttien tiedot ja tehneet niillä katevarauksia tai muutamien satojen eurojen suuruisia veloituksia Euroopan ulkopuolisissa maissa. Tapauksia tutkitaan Itä-Uudenmaan poliisissa rikosnimikkeillä maksuvälinepetos tai lievä maksuvälinepetos.

Korttien käytön lisääntyessä kasvaa myös kortteihin kohdistuva rikollisuus. Yhä useammat ostokset maksetaan erilaisilla maksukorteilla ja se tarjoaa rikollisille käyttöön keinoja saada haltuunsa korttien tietoja, joiden avulla he pääsevät käsiksi muun muassa kortinhaltijoiden pankkitilillä oleviin rahoihin.

Skimmauslaitteita asennetaan usein vilkkailla paikoilla oleviin käteisautomaatteihin ja miehittämättömien polttoainejakelupisteiden tai juna-asemien maksukorttiautomaatteihin.

Eri Facebook-ryhmissä kiertää huhuja skimmauksista ja Itä-Uudenmaan poliisille tehtyjen rikosilmoitusten määrän perusteella voidaan jo puhua ilmiöstä ja on huolestuttavaa todeta, että skimmaustapaukset nostavat taas päätään.

Itä-Uudenmaan poliisin haltuun skimmauslaitteita ei ole tänä syksynä vielä päätynyt.

Poliisi neuvoo: toimi näin laitteella

On aika taas muistuttaa kansalaisia pankki- ja luottokorttien turvallisesta käytöstä.

– Silmämääräisesti kannattaa myös tarkistaa, ettei laitteessa näy mitään tavallisuudesta poikkeavaa. Kortinlukijaa voi kevyesti vetää ulospäin ja varmistua siitä, että se on kunnolla kiinnitetty. Kopiointilaite on yleensä vain kevyesti kiinnitetty ja sitä pidetään vain lyhyen ajan paikallaan. Koodia tulee suojata kädellä tai muutoin niin, ettei mahdollisesti näppäimistön yläpuolelle kiinnitetty kamera saa koodista kuvaa, rikoskomisario Leif Malmberg Itä-Uudenmaan poliisista kertoo.

Turvarajojen eli vuorokausikohtaisten käteisnosto- ja maksurajojen asettaminen maksukorteille on myös hyvä keino omien varojen suojaamiseksi. Käteisnostorajaan lasketaan pankkitililtä ja korttiluotolta tehdyt käteisnostot Suomessa ja ulkomailla.

Lisäksi käteisnostorajaan lasketaan pankkitililtä kaupan kassalla tehdyt käteisnostot. Vuorokausikohtaisten turvarajojen muuttaminen onnistuu helposti useimmissa pankeissa netin ja mobiilin kautta tai soittamalla konttoriin.

– Jos kuitenkin epäilet joutuneesi maksuvälinepetoksen uhriksi, ilmoita siitä välittömästi poliisille ja kuoleta korttisi lisävahinkojen minimoimiseksi. Poliisi tarvitsee ilmoituksen asiasta nopeasti jo senkin takia, että kopiointilaite yleensä noudetaan lyhyen ajan kuluttua rikoksesta epäiltyjen toimesta, Malmberg neuvoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Laajalla skimmausjutulla pitkä varjo – suomalaisten tietoja käytetty 8 kuukauden viiveellä27.3.2018 09.31

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu