Vaalikoneemme on nyt avattu!

Puheenaihe

Ratkaisu kohutuista kuljetuspalveluista viipyy – Yrittäjille tarjolla 10 miljoonan euron vuosipotti

KILPAILUTUS Laki uudistui jo kesällä, mutta Vantaa jäi kyydistä.

Kuljetuspalveluiden järjestämistä valmistellaan Vantaalla yhdessä Keravan kanssa.

Arkisto/Sauvo Jylhä

Kuljetuspalveluita Vantaalla käyttävät vanhukset ja vammaiset ovat hämmentyneitä. Keväällä keskusteltiin vilkkaasti siitä, että taksialan vapautuminen kilpailulle 1. heinäkuuta muuttaa välittömästi myös kuljetuspalveluihin liittyviä järjestelyjä. Niin ei käynyt. Palvelut jatkuvat Vantaalla toistaiseksi vanhaan malliin.

– Asiasta tulee minulle jatkuvasti kyselyjä jäsenistöltä. Kysytään, että missä mennään ja mitä seuraavaksi tapahtuu, kertoo Vantaan Invalidit ry:n puheenjohtaja Eeva Pitkänen.

Vantaan vanhus- ja vammaispalvelujen johtaja Minna Lahnalampi-Lahtinen vastaa, että hankinnan valmistelua jatketaan ja kaupunki harkitsee kaikkia mahdollisia järjestämisvaihtoehtoja.

Evääksi kilpailutukseen kaupunki on käynyt elokuusta alkaen vuoropuhelua mahdollisten palveluntuottajien välillä.

– Vantaan työryhmä laatii seuraavaksi palvelukuvauksen sekä muut tarvittavat tarjousasiakirjat tarjouspyyntöön, sanoo Lahnalampi-Lahtinen.

Valmistelua jatketaan yhdessä Keravan kaupungin kanssa.

Pitkänen toivoo, että palvelun järjestämisessä otetaan huomioon myös laatu ja kuullaan erityisesti palvelun käyttäjiä.

–Taksialalla on tällä hetkellä paljon epämääräisiä yrittäjiä, pohtii Pitkänen.

Hän kertoo tuoreen esimerkin.

– Eräs yhdistyksemme vieraana ollut invalidimies tilasi taksin, jotta pääsisi toimitilastamme Vanhalta Kuninkaalantieltä pois. Kuski ajeli ympäri aluetta, mutta ei osannut paikalle. Lopulta kuski soitti Tikkurilasta, että ota toinen auto, ei hän löydä tuota osoitetta.

Lahnalampi-Lahtinen toteaa palvelulle asetettavien kriteerien varmistuvan, kun yhteistyössä järjestöjen sekä vanhus- ja vammaisneuvostojen kanssa laadittu palvelukuvaus valmistuu. Varmaa on se, että kilpailutuksessa noudatetaan hankintalakia ja sen mukaan tarjouksista on valittava kokonaistaloudellisesti edullisin vaihtoehto.

Sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtaja Pirkko Letto (sd.) arveli toukokuun alussa, että uuteen malliin päästäisiin siirtymään ”vasta loppuvuodesta” 2018. Arvio osoittautui turhan optimistiseksi. Lahnalampi-Lahtinen kertoo tarjouspyynnön tulevan julkiseksi keväällä 2019.

Kuljetuspalveluiden järjestämisessä on yrittäjille tarjolla iso potti – noin 10 miljoonaa euroa vuodessa.

Laki tuli jo

Heinäkuun alussa voimaan tullut uusi liikennelaki edellyttää myös vanhus- ja vammaispalvelulain nojalla tarjottavien kuljetuspalveluiden avaamista kilpailulle.

Tähän asti suurimman osan Vantaan kuljetuksista on hoitanut Lähitaksi. Käyttäjät tilaavat itse kuljetuksen. Vanhalla mallilla jatketaan kunnes kilpailutuksen tulokset ovat selvillä.

Kuljetuspalveluja käyttää Vantaalla noin 4 000 henkilöä.

Juttua muokattu 9.11. kello 11.30. Jutussa luki, että kuljetuspalveluun oikeutetut ovat saaneet itse tilata kuljetuksen haluamaltaan yrittäjältä. Palvelunkäyttäjillä on kuitenkin vain yksi numero, josta kuljetus tulee tilata. 

 

Lisää aiheesta

Kuljetuspalvelut jatkuvat toistaiseksi entisellään15.5.2018 13.08
Tuhansia vantaalaisia koskeva uusi laki jyrää jo heinäkuussa – Kuljetuspalveluista ei vieläkään ratkaisua1.5.2018 08.47
Kuulemistilaisuus ei rauhoittanut kuljetuspalvelua käyttäviä – "Virkamiesten puheissa on ristiriitaisuutta"19.1.2018 07.07

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Vaalikoneemme on nyt avattu!

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu