Puheenaihe

Jenni Haukion Linnan juhlien puku tehdään suomalaisesta koivusta – "Upea materiaali sopii myös arvokkaaseen pukuun", katso video

Tältä Ioncell-kuitu näyttää ennen kuin se kehrätään langaksi.

Mikko Raskinen / Aalto-yliopisto

Rouva Jenni Haukion tulevissa Linnan juhlissa käyttämän puvun kangas tehdään suomalaisesta koivusta.

Kankaan valmistukseen kehitetyn Ioncell-menetelmä avulla voidaan valmistaa laadukasta tekstiilikuitua puusta tai kierrätysmateriaaleista. 

Rouva Haukion iltapuvun kangas on tehty koivusta, ja suunnittelusta ja valmistuksesta vastaa Aallon opiskelijoiden ja asiantuntijoiden monialainen tiimi.

Aalto-ylipisto kertoo tiedotteessaan, että Ioncell on Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston yhteistyössä kehittämä menetelmä.
Puun ohella kankaan materiaalina voidaan käyttää myös kierrätyspaperia ja -pahvia tai tekstiilijätettä. 

– Ioncellistä tehty kangas tuntuu miellyttävältä. Siinä on kaunis kiilto, se värjäytyy hyvin ja laskeutuu kauniisti. Ioncell on upea materiaali, joka sopii myös arvokkaaseen pukuun. Tärkeintä kuitenkin on, että se on ympäristön kannalta kestävä vaihtoehto, luonnehtii Aalto-yliopiston työelämäprofessori Pirjo Kääriäinen tiedotteessa.

Kääriäinen pitää Ioncell-kuitua ekologisena vaihtoehtona paljon vettä ja viljelyalaa vaativalle puuvillalle, öljypohjaiselle polyesterille tai viskoosille, jonka valmistuksessa käytetään myrkyllisiä kemikaaleja.

Tekstiiliteknologian asiantuntija Marja Rissanen sanoo, että tulevaisuudessa vanhat Ioncell-tekstiilit voidaan myös kierrättää uuden kuidun raaka-aineeksi useita kertoja. 

Kestävyys ei kierrätyksessä kärsi.

– Kierrätysmateriaaleista tehdyt Ioncell-kuidut ovat laadultaan erinomaisia. Esimerkiksi vanhoista puuvillafarkuista valmistamamme Ioncell-kuitu on alkuperäistä kuitua vahvempaa.

Selluloosapohjaisena kuituna Ioncell on biohajoava, eikä siitä luonnollisesti irtoa mikromuoveja.

Aalto-yliopisto ja Helsingin yliopisto ovat kehittäneet Ioncell-menetelmää vuosien ajan. Tällä hetkellä valmistellaan pienimuotoisen koetuotannon aloittamista. 

Tuotantotiimissä on mukana muun muassa puunjalostuksen, kemian, muotoilun ja tekstiili- ja vaatetusalan asiantuntijoita ja opiskelijoita. 

– Aallossa on nyt koko tekstiilin valmistusketju aina kuidunvalmistuksesta lankoihin, kankaisiin ja valmiisiin tuotteisiin saakka. Ja lahjakkaat opiskelijamme ovat tietysti mukana myös tämän ainutlaatuisen puvun toteuttamisessa, professori Kääriäinen sanoo.

Kauppoihin kangas ei ole aivan heti tulossa.

Tällä hetkellä Ioncell on yliopiston mukaan vielä tutkimusvaiheessa. Siitä on valmistettu lukuisia uniikkituotteita, kuten mekkoja, huiveja, takki ja iPad-kotelo.

Valmistelut pilottilinjaston rakentamiseksi on jo aloitettu, ja tämänhetkisen arvion mukaan se olisi käytössä vuonna 2020. Pilottilinjastolla kuitua voidaan valmistaa selvästi isompia määriä kuin laboratoriossa. Jos pilotointi onnistuu hyvin, menetelmä voi olla valmis teollisen mittakaavan tuotantoon vuonna 2025.

 

Mikä Ioncell?

Ioncell on Aalto-yliopiston professori Herbert Sixtan johdolla kehitetty menetelmä niin sanottujen selluloosamuuntokuitujen valmistukseen. 

Markkinoilla olevista selluloosamuuntokuiduista yleisin on viskoosi.

Ioncell-kuitujen valmistuksessa käytetään Helsingin yliopiston professori Ilkka Kilpeläisen kehittämää myrkytöntä ja turvallista ionista liuotinta. 

Kuidun raaka-aineena voidaan käyttää puusta valmistettavaa liukosellua, kierrätyspaperia tai -pahvia sekä tekstiilijätettä. 

Rouva Haukion puvun raaka-aine on koivusta tehty liukosellu, joka on peräisin Stora Enson Joensuun tehtaalta.

Lähde: Aalto-yliopisto

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Linnan juhlien teemana on yhteinen ympäristömme – kutsuttujen listalla ilmasto- ja ympäristötekoja tehneitä suomalaisia6.11.2018 13.24
Miksi liki kolme miljoonaa suomalaista katsoo Linnan juhlia? Tuottaja luettelee 3 syytä5.12.2017 20.25
Presidentin kohuttu muotokuva saa kesäksi uuden paikan museosta – kaikkien nähtäville kesäkuussa29.5.2018 20.53

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu