Vaalikoneemme on nyt avattu!

Puheenaihe

Maahanmuuttajat auttavat senioreita kotiaskareissa – "Ihmisillä on edelleen ennakkoluuloja"

HANKE Tehdään yhdessä -toiminta saattaa ikäihmiset ja maahanmuuttajat yhteen.

Ahmed Mohammed käy myyrmäkeläisten Aarne ja Marja Liisa Toivasen luona parikymmentä tuntia viikossa. Mohammed muun muassa auttaa Aarne Toivasta ulkoilemaan.

Marika Lumme

Myyrmäessä asuva Ahmed Mohammed avaa sanomalehden ja lukee Aarne Toivaselle päivän uutisia. Mohammed on aiemmin päivällä auttanut Toivasta pukeutumisessa ja kuntosalireissussa. Miehensä omaishoitajana toimiva Marja Liisa Toivanen sanoo, ettei pärjäisi ilman Mohammedia. Myyrmäkeläisen pariskunnan ja Mohammedin yhteistyö käynnistyi alkuvuonna Tehdään yhdessä -toiminnan kautta. Mohammed on töissä Toivasilla noin 20 tuntia viikossa.

– Autan kaikessa missä tarvitsee. On mukavaa, kun he ovat joustavia ja pääsen poikieni jalkapallopeleihin tarvittaessa, Mohammed kertoo.

11 vuotta Suomessa asunut Mohammed työskenteli usean vuoden ajan koulun iltavahtimestarina. Hän jäi työttömäksi, koska hänellä ei ole vartijan tutkintoa, joka nykyään työhön vaaditaan. Mohammed on iloinen saadessaan elantoa Toivasen pariskuntaa auttamalla. Mohammedin lisäksi kahdeksan muuta maahanmuuttajaa on tänä vuonna saanut töitä ikäihmisiltä Tehdään yhdessä -toiminnan kautta.

Vantaan Akateemisten Naisten ideoiman hankkeen ajatuksena on auttaa ikäihmisiä ja maahanmuuttajia kohtaamaan. Palkanmaksun seniori hoitaa itse esimerkiksi palkkaus.fi-sivuston kautta.

– Tässä ei ole palkkasummaa kasvattavia välikäsiä, vaan seniori toimii itse työnantajana. Maahanmuuttaja tekee omalla verokortillaan töitä. Seniori lisäksi saa palkkaukseen kotitalousvähennyksen, Toivanen selvittää.

Vuoden aikana yhdeksän vantaalaista ikäihmistä on lähtenyt mukaan hankkeeseen. Toivanen tietää, että avuntarvitsijoita on paljon, mutta rohkeutta palkata maahanmuuttaja on vähemmän.

– Olen hämmästynyt kuinka paljon ihmisillä on edelleen ennakkoluuloja, hän sanoo.

Toivasen mukaan hanke laajenee ensi vuoden aikana Tikkurilaan. Haaveena on, että hanke leviäisi myös muualle Suomeen.

– Suunnitelmissa on myös laajentaa palvelu lapsiperheiden avuksi, Toivanen sanoo.

Tehdään yhdessä

Vantaan Akateemiset Naiset -yhdistys aloitti vuoden alussa Tehdään yhdessä -hankkeen, jossa maahanmuuttajat voivat työllistyä vanhusten avuksi. Työ voi olla muun muassa siivousta, ulkoilua ja kaupassa käyntiä.

Yhdistys auttaa senioreita ja maahanmuuttajia kohtaamaan, mutta ei toimi työnantajana. Maahanmuuttajat saavat 11 euron tuntipalkan.

Ideana on myös, että kohtaamisissa maahanmuuttajien kielitaito kehittyy.

Hankkeen ainut palkattu työntekijä on koordinaattori Zana Kerveshia, jota voi tavata Isomyyrissä Coworking Myyr Yorkin tilassa ma–to tai soittaa 050 591 5487.

Lisää aiheesta

Maahanmuuttajat halpatyöhön Suomeen? – Hyvin koulutettujen ay-pomo pyytää nyt anteeksi kommenttejaan25.10.2018 14.53
Lisää tukea, kielikoulutusta ja yhteisöllisyyttä – Vantaa koettaa poistaa viiden suuren, maahanmuuttajavaltaisen alueen ongelmia10.10.2018 09.10
Vantaa haluaa 6 miljoonan euron tukipaketin lähiöille, joissa syrjäytyminen kasvaa ja rassaa – "Painopisteenä on maahanmuuttajien kotoutumisen tukeminen ja nuorison syrjäytymisen ehkäisy"23.9.2018 07.00
Varian maahanmuuttajamessuilla mukana joukko työnantajia7.11.2018 06.00

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Vaalikoneemme on nyt avattu!

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu