Vaalikoneemme on nyt avattu!

Puheenaihe

SK: Ilmailumuseon toiminta uhkaa loppua

KULTTUURI Mitä käy Ilmailumuseolle lentokenttäkaupungissa?

Suomen Ilmailumuseossa on myös entisöintitila.

Arkisto/Marika Lumme

Vantaalla sijaitsevan Ilmailumuseon tulevaisuuden näkymät ovat tällä hetkellä synkät, kertoo Suomen Kuvalehti. Mustia pilviä museon ylle tuo puute rahasta.

Museotoimintaa pyörittää Suomen Ilmailumuseosäätiö, joka omistaa myös museon tämänhetkiset tilat. Tontin omistaa Finavia, joka ei ole perinyt museolta tähän mennessä vuokraa. Tilanne on kuitenkin muuttumassa, kun tontin vuokrasopimus päättyy vuonna 2020. Sen jälkeen tontista aiotaan periä markkinavuokraa. Sellaiseen vuokraan säätiöllä ei ole varaa. 

Museon johto kertoo Suomen Kuvalehdessä toivovansa, että museo voisi muuttaa lentokentän rahtialueella sijaitseviin "unelmatiloihin". Vantaan Sanomat kertoi museon muuttosuunnitelmista toukokuussa 2018.

Museon muuton ja uusien tilojen muutostöiden hinnaksi on laskettu viisi miljoonaa euroa. Valtiolta on luvassa kolme miljoonaa euroa. Puuttuvan kahden miljoonan euron kokoon saamiseksi nykyiset tilat tulisi saada kaupaksi. Niitä on kaupattu niin Vantaan kaupungille kuin Finavialle.

Jotta valtion avustus saadaan, Ilmailumuseosäätiön on marraskuun aikana tehtävä opetus- ja kulttuuriministeriölle selvitys, johon sisältyy sitova tieto museon sijoituspaikasta seuraavien 15 vuoden aikana. 

Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen toteaa Suomen Kuvalehdelle, että Vantaa ei ole tähän hätään ostamassa museorakennuksia. Viljaselle uusi käänne oli se, ettei Finavia suostu ostamaan museon nykyistä rakennusta.

– Se tieto tuli vasta muutama viikko sitten. Me olemme perustaneet neuvotteluryhmän käsittelemään asiaa yhdessä museon johdon kanssa, sanoo Viljanen Suomen Kuvalehdessä.

Viljanen ei kuitenkaan lupaa kaupungin pelastavan tilannetta. Sama viesti tulee  Finavialta. 

Vantaan kaupunginhallitus lisäsi neuvotteluissaan lokakuussa budjettiesitykseen lauseen: Selvitetään ilmailumuseon tulevaisuus. Ennen tuota lisäystä Ilmailumuseosta ei puhuttu Vantaan vuoden 2019 budjetissa lainkaan. Se on siinä mielessä ymmärrettävää, ettei kyseessä ole kaupungin vaan säätiön omistama ja ylläpitämä museo.

 

Lisää aiheesta

Ilmailumuseo tähyilee rahtiterminaaliin – "Yksi mahdollinen vaihtoehto museon uusiksi tiloiksi"31.5.2018 08.10
Ilmailumuseo saa uuden johtajan syyskuussa26.5.2018 08.10
Seppo Itkosen, 81, Convair lentää pian Ilmailumuseoon Vantaalle – takana 5 000 työtuntia15.10.2018 07.15

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Vaalikoneemme on nyt avattu!

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu