Puheenaihe

Näin päättyi 1,6 miljardin euron ilta Vantaalla

RAHA   Kehuja, mutta myös arvostelua kuultiin maanantaina Tikkurilantorin laidalla.

Tiina Örn

Vantaalaisten asiaa ajettiin maanantaina lähes kahdeksan tuntia valtuustosalissa kaupungintalossa. Nuijittavana oli noin 1,6 miljardin euron budjetti.

Iltapäivän ja illan aikana toistuivat tutut teemat: vanhusten kotihoito, lapsen subjektiivinen oikeus varhaiskasvatukseen ja velka.

Tärkeistä aiheista puhuttiin myös värikkäin sanankääntein. Valtuutettu Vaula Norrena (vihr.) satu koulupoluillaan hämmennyksiin joutuneista pienistä possuista ja sadun perään moitteet siitä, että lapsia vyörytetään koulusta toiseen kuin dominopalikoita.

– Onko kaupunki niin köyhä, että lapset pitää laittaa huutolaisiksi? kysyi Norrena.

Sisäilma-asioihin saatua lisäpanostusta kiiteltiin. Vihreiden ryhmä kehui budjettia muun muassa siitä, että se pitää sisällään päätöksen erityispuhtaan koulutilan hankinnasta.

 – Jatkossa vantaalaisten ei tarvitse muuttaa kehyskuntiin saadakseen sisäilmasta jo sairastuneelle lapselleen soveltuvan koulutilan, todettiin vihreiden ryhmäpuheessa. 

Puhtaan sisäilman puolestapuhujana profiloitunut kokoomusvaltuutettu Jan Edelmann harmitteli sitä, että Vantaalla tuntuu olevan päättäjät vastaan virkamiehet -taistelu.

– Päättäjät huomaavat asioita, joihin tulisi puuttua. Virkamiehet sitten perustelevat mahdollisimman hyvin, miksi niihin ei tulisi tarttua, totesi Edelmann.

Alueiden eriytymiseen on Vantaalla päätetty panostaa. Budjettiin muuten hyvin tyytyväiseltä vaikuttanut demariryhmä toivoi alueiden eriytymiseen käytettävillä kahdella miljoonalla eurolla saatavan aikaan sellaista toimintaa, josta syntyy pysyvää hyvinvointia.

Perussuomalaisten ryhmän mielestä kyseinen positiivisen erityiskohtelun ohjelma vaikutti lähinnä oireiden hoitamiselta, ei segregaation ehkäisyltä.

Myöskään vanhusten kotihoitoa ei valtuustosalissa rahakirstun ympärillä unohdettu. Kotihoitoon saadaan lisäkäsiä, mutta sekään ei yksin riitä.

– Kotihoidosta ja omaishoidon tuesta laaditaan selvitys, jossa tehdään muun muassa ulkopuolinen laadun arviointi, sanoi Sirkka-Liisa Kähärä (sd.).

Rahasta oli puhe ja myös sen puutteesta. Kokoomusryhmän puheenjohtaja Sakari Rokkasen puheenvuorossa oltiin huolissaan Vantaan velkaantumisesta.

– Viimeiset kolme vuotta velkamäärä on laskenut, mutta nyt suunta on kääntynyt. Kaupunki velkaantuu, vaikka talous kasvaa ja työttömyys vähenee. Yksi vuosi ei kaupungin taloutta kaada, mutta sen on herätettävä meidät poliitikot, tähdensi Rokkanen.

Kustannussyistä Vantaalle haluttiin pitovoimaa. Valtuutettu Tanja Vahvelainen (ps.) toivoi Vantaan panostavan siihen, että terveydenhuollon hyvät työntekijät saadaan pidettyä.

– Markkinoinnista tiedetään, että uuden asiakkaan saaminen maksaa 27 kertaa enemmän kuin vanhan pitäminen, muistutti Vahvelainen.

Terveyskeskusmaksu oli vasemman laidan ryhmän hampaissa.

– On käsittämätöntä, että hyvinvoivat työssäkäyvät ovat laajasti heille maksuttoman työterveyshuollon piirissä, mutta heitä paljon huonommassa asemassa olevat työttömät, eläkeläiset maksavat lääkärikäynneistään. Tämä on eriarvoisuutta kipeimmässä mahdollisessa kohdassa, latasi Vasemmistoliiton ryhmän puheenjohtaja Kati Tyystjärvi.

Ryhmätoveri Jussi Saramo kiitteli budjetti vuolaasti: Vuosien leikkausten jälkeen Vantaa on kääntynyt suunnan. Normaali demokratia on palannut Vantaalle. Täällä on nyt helpompi hengittää, muotoili Saramo.

Ilta päättyi budjetin hyväksymiseen. Valtuustosalin ovella kuului illan hämyssä kysymys: Mitä mahtoi pitkä päivä demokratiaa maksaa kokouspalkkoina vantaalaisille?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Vanhusten kotihoidolle lisää rahaa – Budjettia rukattiin vähän uusiksi1.11.2018 09.50
Mielipide: Sisäilmaongelmat on huomioitava budjetissa – "Ilman rahaa rakennuksia ei voi korjata"31.10.2018 08.15
Nurinaa velasta, kehuja kymmenistä kotihoidon lisäkäsistä – Näin kaupunginjohtajan talousarvioesitys otettiin vastaan24.10.2018 06.50

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu