Puheenaihe

Länsi-Vantaan joukkoliikenne mullistuu: HSL aikoo lisätä liityntäliikennettä ja karsia suoria bussiyhteyksiä Helsinkiin

MUUTOS Myyrmäen seudun joukkoliikenteen on tarkoitus tukeutua pääosin kehärataan ja runkolinjoihin vuonna 2022. Lakkautuslistalla on useita bussilinjoja.

Myyrmäkeläinen Irja Markkula pitää ”tyhmänä” ideana sitä, että suoria bussiyhteyksiä Helsinkiin karsitaan. Vaihtoliikenteen lisääminen vaikeuttaa hänestä etenkin ikäihmisten kulkemista.

Tuomas Massinen

HSL:n suunnitelmaluonnos esittää suuria mullistuksia Länsi-Vantaan ja Pohjois-Espoon joukkoliikenteeseen. Kantavana ajatuksena on, että vuonna 2022 Myyrmäen seudun joukkoliikenne tukeutuu pääosin kolmeen runkobussilinjaan ja kehärataan.

Monet bussit eivät enää ajaisi Pohjois-Espoosta ja Länsi-Vantaalta Helsingin keskustaan, vaan syöttäisivät matkustajia juna-asemille.

– Liityntäliikenne lisääntyisi, minkä vuoksi bussilinjojen vuorovälejä tihennettäisiin etenkin päivisin ja iltaisin. Näin vaihdot sujuisivat nykyistä täsmällisemmin, kertoo HSL:n joukkoliikennesuunnittelija Aleksi Manninen.

Nykyään Länsi-Vantaan joukkoliikenne on ruuhkapainotteinen, mutta jatkossa joukkoliikenne soljuisi tasaisemmin aamusta iltaan.

HSL:n suunnittelun lähtökohta on se, että kaikille Länsi-Vantaan ja Pohjois-Espoon asukkaille tarjotaan vaihdoton yhteys oman asuinalueen runkobussilinjan pysäkille tai kehäradan asemalle.

Yhteydet Helsingin keskustaan pyritään järjestämään siten, että matka sisältää enintään yhden vaihdon.

Liityntäliikenne lisääntyisi, minkä vuoksi bussilinjojen vuorovälejä tihennettäisiin etenkin päivisin ja iltaisin."

Valtaosa Länsi-Vantaan bussilinjoista menee luonnoksessa uusiksi: linjoja lakkautetaan, muutetaan ja korvataan uusilla, ja vain muutama yhteys säilyy ennallaan.

Vuonna 2022 Länsi-Vantaalla on tarkoitus kulkea kaksi uutta runkolinjaa nykyisen 560:n lisäksi. Vihdintiellä liikennöivä 300 ajaisi Helsingin Elielinaukiolta Myyrmäkeen ja Pähkinärinteeseen. Hämeenlinnanväylällä liikkuva 400 matkaisi Helsingin keskustasta Martinlaakson tasolle. 560 ajaisi nykyiseen tapaan Rastilasta Myyrmäkeen.

Luonnos esittää useiden linjojen lakkauttamista. Tällaisia ovat 321, 322, 332, 335, 345, 411, 412, 415, 421, 435 ja 436. Useimmat näistä ovat seutulinjoja, joista valtaosa korvataan uusilla runkolinjoilla ja muutettavilla yhteyksillä.

Uusia tai muuttuvia linjoja ovat 431, 571, 573, 311, 331, 334, 344, 345, 436, 437, 555, 565 ja 566. Ne ovat Vantaan sisäisiä ja seudullisia linjoja, joilla on tiheät vuorovälit ja uudet reitit.

Esimerkiksi Elielinaukiolta Kivistöön ajavan 431:n vuoroväliä tihennetään ruuhka-aikaan 20 minuuttiin ja reittiä nopeutetaan. Jatkossa se kulkisi Hämeenlinnanväylällä Martinlaakson liittymään asti ja siirtyisi sitten Vanhalle Nurmijärventielle.

On myös linjoja, jotka halutaan pitää entisellään. Näitä ovat 313, 413, 432, 433, 572, 574 ja 575.

Uudistuksen tavoitteena on parantaa alueiden joukkoliikennettä ja helpottaa tämän päivittäistä käyttöä. HSL kysyi verkkosivuillaan lokakuussa Länsi-Vantaalla ja Pohjois-Espoossa kulkevien liikkumistavoista. Kyselyyn vastanneiden 5 000 asukkaan näkemyksiä hyödynnetään suunnittelussa.

– Toistuvana toiveena on, että halutaan tiheämpiä ja nopeampia yhteyksiä. Monet asukkaat toivovat myös, että juna-asemille olisi nykyistä paremmat bussiyhteydet, Manninen summaa.

Nyt kerätään mielipiteitä

Länsi-Vantaan ja Pohjois-Espoon joukkoliikenteen muutoksista on nyt vasta tehty luonnos. Alueilla liikkuvat voivat ilmaista siitä mielipiteensä 9.12. asti ja vaikuttaa siten lopulliseen linjastoon.

HSL järjestää asukastilaisuuden asiasta Myyrmäen kirjastossa 21.11. kello 18 ja Ylästön kotiseututalossa 22.11. kello 18.

Oman mielipiteen luonnoksesta voi kertoa myös Hämeenlinnanväylän ja Vihdintien linjastosuunnitelma -blogissa https://hameenlinnanvaylavihdintie.blogspot.com/. Sieltä näkee linjojen yksityiskohtaiset muutokset.

HSL laatii linjastosuunnitelmaa yhdessä Vantaan, Espoon ja Helsingin kaupunkien kanssa. Suunnitelma valmistuu alkuvuodesta 2019.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Länsi-Vantaalle suunnitellaan uusia runkolinjoja ja bussivuoroja – asukaskyselyn avulla voi kertoa mielipiteensä3.10.2018 07.15

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu