Puheenaihe

Tiesitkö? Coca-Colan joulurekan kyljessä on kuva, jolla on jännittävä Suomi-yhteys – ”Julkaistiin ensi kerran jo 1931”

Coca-Colalla ja joulupukilla on yllättävä yhteys, sillä suomalaisjuurisen Haddon Sundblomin vuonna 1931 piirtämä Coca-Cola-mainosjoulupukki on muovannut kansainvälistä käsitystä joulupukin olemuksesta.

Coca-Cola

Mitä tulee mieleen sanasta joulupukki? Ainakin punainen nuttu ja valtava valkoinen parta.

Se joulupukki, joka on vahvasti painautunut mieliimme, on pitkälti Amerikassa syntyneen taiteilija ja kuvittaja Haddon Sundblomin ansiota. Sundblomin joulupukki on kulkenut vuosikymmeniä Coca-Cola-mainoksissa, ja komeilee myös Coca-Cola-rekan kyljessä.

Coca-Cola Company kertoo verkkosivuillaan palkanneensa Sundblomin vuonna 1931 luomaan joulumainonnalleen uutta taiteellista ilmettä. Sundblom päätti muuttaa siihen asti harmaana ja tylsänäkin pidetyn joulupukkihahmon iloiseksi mieheksi. Jo samana vuonna kuva joulupukista julkaistiinkin useissa lehdissä.

Yrityksen mukaan ennen Sundblomin maalaamaa joulupukkia ei ollut kansainvälistä yksimielisyyttä siitä, miltä joulupukki näyttää.

Sundblom käytti joulupukkihahmonsa mallina ystäväänsä, jonka kuoltua Sundblom teki itsestään mallin. Hän lisäsi joulupukin kasvoihin itsestään löytämiään pohjoismaisia piirteitä, jotka ovat peräisin Ahvenanmaalta kotoisin olevalta isältä ja Ruotsista kotoisin olevalta äidiltä.

Sundblom ehti luoda vuosien 1931 ja 1964 välillä yli 40 öljymaalausta Coca-Cola -joulupukista.

Yritys näkee, että Sundblomilla on ollut keskeinen rooli ja vaikutus 1900-luvun mainostaiteeseen ylipäätään. Wikipedia kertoo Sundblomin jättäneen jälkensä jopa pin up -taiteeseen.

Coca-Colan kuuluisa joulurekka tulee ensimmäistä kertaa Suomeen joulukuussa.

Lue lisää aiheesta:

Coca-Colan maailmankuulu joulurekka ensi kertaa Suomeen – näillä 10 paikkakunnalla on jaossa ilmaista juomaa

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Coca-Colan maailmankuulu joulurekka ensi kertaa Suomeen – näillä 10 paikkakunnalla on jaossa ilmaista juomaa14.11.2018 08.54
Suomalaiset kaupungit pääsevät Coca-Colan etikettiin – "Ensimmäinen kerta" 19.5.2017 21.45
Tuleeko tästä hittijuoma? Vadelmainen Coca-Cola tulee myyntiin Suomessa22.8.2018 11.00
Minne 3,5 desin Coca-Cola-pullot katosivat? Soitimme limsajätille10.2.2017 06.15

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat