Puheenaihe

Seniorit auttavat toisiaan pysymään kunnossa – "Kuntosali on kuin toinen kotimme"

Vertaisohjaaja Tapani Vainikainen opastaa seniorikuntoilijoita laitteiden käytössä. Vieressä huhkivat Sirkka Talasterä (vas.) ja Lyyli Rännel.

Johanna Erjonsalo

Hakunilan terveysaseman kuntosalissa käy kova puheensorina. Meneillään on vertaisohjaajien vetämä senioreiden kuntoilutunti. Toimintaan jo pitkään osallistuneet kuntoilijat Lyyli Rännel, 78, ja Sirkka Talasterä, 74, huhkivat laitteilla.

– Käyn salilla pysyäkseni kunnossa. Minulla on jalkaongelma, ja tästä on apua, Rännel kertoo.

– Itselläni on selkävaivoja, ja ne ovat helpottuneet kuntoilemalla. Samalla kun käy salilla, voi käydä kaupassa, Talasterä naurahtaa.

Normaalisti Woimanurkassa, Laureassa ja Koivukylässä toimiva vertaisohjaaja Tapani Vainikainen seuraa ponnisteluja vierestä.

– On tärkeää, että seniorit vahvistavat jalkoja ja keskivartaloa: se tukee liikkumista, hän korostaa.

Vertaisohjaajatopastavat ikäisiään kuntosalilaitteiden käytössä ja valvovat, että salissa noudatetaan sääntöjä. Samalla he treenaavat itsekin.

Airi Hokkanen, Raimo Matilainen ja Eira Henriksson ovat olleet mukana vertaisohjaajatoiminnassa sen syntyajoista. Kuntosali on heille kuin toinen koti. Siellä kuntoillaan yhdessä ja jutellaan päivän aiheista. Kuva: Johanna Erjonsalo

Vainikainen on toiminut Vantaan liikuntapalveluiden vapaaehtoisena vertaisohjaajana kuusi vuotta. Hän ohjaa jopa kymmentä kuntoiluryhmää eri paikoissa.

– Minulla on tarve tehdä hyvää ja minulla on tähän aikaa, eläkeläinen perustelee aktiivisuuttaan.

Niin kuntoilijoissa kuin vertaisohjaajissakin on monenlaista sakkia. Ossi Keinänen, 72, hakeutui toimintaan kymmenen vuotta sitten, koska hän halusi vahvistaa itseään koitosta varten.

– Halusin kiivetä Kilimanjaro-vuoren huipulle. Sen myös tein.

Osa senioreista on suhteellisen hyväkuntoisia, mutta useilla on vaivoja ja sairauksia.

– Monilla on muistin kanssa ongelmia, joten asioita pitää selittää moneen kertaan, Vainikainen kertoo.

Liikunta-aktiivit Raimo Matilainen, Airi Hokkanen ja Eira Henriksson ovat toimineet Hakunilan vertaisohjaajina toiminnan syntyajoista. He olivat mukana jo Länsimäen päiväkeskuksen EU-kuntoutushankkeessa, jossa idea vertaisohjaajaryhmistä syntyi. Kun vuosina 2004–2006 toteutettu hanke päättyi, toiminta jäi tuuliajolle ja päätyi lopulta liikuntapalvelujen vastuulle.

Vantaan ensimmäinen vertaisohjaajien seniorikuntosali siirtyi Länsimäestä Hakunilaan vuosikymmen sitten.

– Tämä on kuin toinen kotimme, Hokkanen kuvaa.

Vapaaehtoiset kiittelevät vuolaasti Vantaan liikuntapalveluiden erityisliikunnan suunnittelijaa Anne Pakarista, toiminnan "äitiä".

– Lähdin monistamaan mallia, koska siitä oli saatu niin hyviä kokemuksia. Tämä on leppoisaa, sosiaalista touhua, Pakarinen selvittää.

Nyt liikuntapalveluilla on kolme seniorikuntosalia, jotka sijaitsevat Hakunilan ja Korson terveysasemilla sekä Laurean tiloissa. Lisäksi Koivukylän vanhustenkeskuksen kuntosalissa kokoontuu yksi ryhmä.

Vertaisohjaajat toteuttavat muunkinlaista toimintaa: esimerkiksi Vainikainen ohjaa kävely- ja mölkkyryhmiä sekä häärii liikunnanohjaajan työparina Jumbon kauppakeskuskävelyssä.

Matilainen, Hokkanen ja Henriksson vetävät Hakunilan terveysaseman kuntoilutunteja kahdesti viikossa. Tunnit ovat kohentaneet senioreiden vointia suuresti. Hokkanen antaa esimerkin:

– Eräs vertaisohjaaja halvaantui. Pyörätuoli jäi häneltä pois saliharjoitteilla.

Oman kunnon hoitamisen lisäksi toiminta ehkäisee yksinäisyyttä ja mielenterveysongelmia.

– Täällä käydään läpi tuoreet puheenaiheet, Henriksson kertoo.

– Sosiaalinen puoli on yli puolet toiminnasta, Matilainen arvioi.

Vertaisohjaajien ryhmiä on Vantaalla yli 60 ja kussakin on 10–15 seniorikuntoilijaa. Vertaisohjaajia on kaupungin apuna 60.

– Olemme saaneet vapaaehtoisista valtaisasti työntekijöitä: he ovat meille suuri voimavara. Aiomme laajentaa toimintaa, jos saamme käyttöömme uusia tiloja. Kaupungille toiminnasta ei juuri tule kuluja laitehankintojen lisäksi, Pakarinen kertoo.

Kuntoryhmiin osallistuville 60–69-vuotiaille kausimaksu on 20–25 euroa, 70 vuotta täyttäneille toiminta on maksutonta.

Ehdolla Vuoden vapaaehtoiseksi

Tapani Vainikainen ja Hakunilan terveysaseman vertaisohjaajat ovat ehdolla Kansalaisareenan Vuoden vapaaehtoinen -kisassa. Yleisöäänestyksessä he ylsivät jo 10:n kärkeen.

Kaupungin mukaan Hakunilan seniorikuntosalitoiminta on ollut niin merkityksellistä ja esimerkillistä, että sen innoittamana Vantaalle on perustettu kaksi muuta liikuntapistettä. Vainikaista kiitetään hänen monipuolisesta ja merkittävästä panoksestaan senioritoiminnassa.

Raati valitsee finalisteista voittajan, joka palkitaan 1.12.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu