Puheenaihe

Suomalaistutkijat löysivät jätesyömärin, joka voi ratkaista merten muoviongelman – "Tulokset ovat olleet lupaavia"

VTT:n PlastBug-projektissa seulotaan parhaillaan mikrobeja kolmivaiheisella seulontamenetelmällä.

VTT

Teknologian tutkimuskeskus VTT kertoo saaneensa lupaavia tuloksia merten muoviongelman ratkaisussa. Plastbug-projektissa on varmistunut, että muovia voidaan hajottaa mikrobien avulla.

VTT:n arvion mukaan merissä on noin sata miljoonaa tonnia muovijätettä, josta on vaikea päästä eroon. Osa mikromuovista päätyy ruokaketjuun.

– Merten muovijäte on likaista, ja se koostuu eri muovilaaduista ja niiden lisäaineista. Lisäksi suuri osa jätteestä sijaitsee kaukana mantereesta alueella, jossa ei ole keskitettyä kierrätysjärjestelmää eikä välttämättä sähkövoimaa, kertoo johtava tutkija Kari Koivuranta VTT:ltä.

Plastbug-projektissa muovijätteen kierrätykseen haettiin ratkaisuja mikrobeista, jotka pystyvät käyttämään muovia ravinnokseen ja kierrättämään sitä uusiksi raaka-aineiksi.

– Mikrobien avulla muovia voitaisiin hajottaa paikan päällä alueella, jossa muovijätettä on paljon. Kierrätys voisi tapahtua pienissä itsenäisissä yksiköissä, kuten merelle tai saarille jätettävissä konteissa, jotka toimisivat aurinko- tai tuulienergialla, Koivuranta sanoo.

Projektissa tarkasteltiin erikseen neljää muovilaatua: polyetyleeniä, polypropeenia, PET-muovia sekä polystyreeniä. Mikrobit ovat hajottaneet sekä polystyreeniä sekä ilmeisesti myös PET-muovia.

– Järjestelmä voisi arviomme mukaan olla toiminnassa vuonna 2030. Hyvin karkean laskelman mukaan se voisi hajottaa 10 tonnia muovijätettä vuodessa, Koivuranta ennustaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu