Puheenaihe

Sisällissodan 1918 raaka verilöyly toi Finlandia-palkinnon

Seppo Aallon kirja Kapina tehteilla – Kuusankoski 1918 on palkittu Tieto-Finlandia-palkinnolla. – 

Siltala

Historian dosentti Seppo Aallon, 67, teos Kapina tehtailla – Kuusankoski 1918 on tänään palkittu vuoden 2018 Tieto-Finlandia-palkinnolla. Voittajan valitsi tänä vuonna elokuvaohjaaja Virpi Suutari.

Suutari arvosti palkitussa kirjassa sitä, että sen päämäärä on etsiä sumun keskeltä totuutta.

– Tämä teos ei ole tunteeton, mutta se uskaltaa tutkia ja kertoa kauheista asioista viileästi, Suutari muistuttaa.

Kirjan on kustantanut Siltala, jonka mukaan Kapina tehtailla kertoo, miksi kapinaan noustiin, millainen oli punainen valta ja terrori ja miten punakaarti kävi sotaansa. 

Teoksessa pohditaan myös sitä mikä aiheutti kaikki kohtuuden rajat ylittävän valkoisen terrorin. Siltalan mukaan Kuusankosken tapahtumien kautta avautuu laajempi näkökulma vuoden 1918 sisällissodan syihin ja seurauksiin koko maassa.

Virpi Suutarille Aallon kirja oli monien ehdokaskirjojen joukosta kaikkein raskain ja aikaa eniten vievä luettava. 

– Teos pakotti pysähtymään faktojen äärelle paikka paikalta, tapahtuma tapahtumalta, nimi nimeltä. Oli kuin olisi ollut läsnä totuuskomission istunnossa, Suutari arvioi.

Kuusankoskella syntynyt Seppo Aalto on väitellyt historian tohtoriksi Helsingin yliopistossa vuonna 1996. Helsingin yliopiston Suomen ja Skandinavian historian dosenttina hän on toiminut vuodesta 1997. 

Aalto on kirjoittanut lukuisia Suomen historiaa käsitteleviä teoksia sekä artikkeleita useisiin teoksiin. Lisäksi hän on kirjoittanut tieteellisiä artikkeleita agraariajan rikollisuudesta, paikallisyhteisöistä ja urheilun historiasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu