Puheenaihe

No nyt on markka poikineen! – Maailman suurin kolikkopatsas näytteillä Helsingissä vain kolme päivää

Maailman suurin kolikkopatsas on nyt ihailtavana Kansallismuseossa. Kolikoita patsaaseen on käytetty yli 600 kiloa. – 

Suomen Moneta

Guinnessin ennätystenkirjaan maailman suurimpana kolikkopatsaana tunnustettu Suomen Leijona-patsas on tällä hetkellä näytteillä Helsingissä Kansallismuseossa.

Idea leijonapatsaasta syntyi Timo Ruotsalaiselle, leijonapatsaan tekijälle, jo vuonna 2012, jolloin Suomen Pankki lopetti markkojen vastaanottamisen. Markkoja tuli tuolloin myyntiin kohtuullisen edullisesti, joten Ruotsalainen ryhtyi ostamaan niitä suuria määriä. 

Tavoitteena oli tehdä rahoista jotain näyttävää Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlan kunniaksi.

Lopputuloksena syntyi jalustoineen kolme metriä korkea ja 850 kiloa painava Suomen leijona -patsas, joka on päällystetty suomalaisilla rahoilla. Rahojen osuus patsaan painosta on yli 600 kiloa. Viime heinäkuussa Suomen leijona -patsas hyväksyttiin Guinnessin ennätystenkirjaan – se on virallisesti maailman suurin kolikkopatsas.

Ruotsalainen sai patsasta varten lahjoituksina satoja kiloja rahoja. Rahoja lähettivät niin yksityishenkilöt kuin yrityksetkin. Jokainen patsaan raha on liimattu erikseen ja rahojen paikat ovat tarkkaan harkitut. 

Patsaan väritys tulee rahojen metalleista, sillä Suomessa on valmistettu rahoja muun muassa alumiinista, kuparista, raudasta, hopeasta, nikkelistä ja pronssista. 

Suomen leijona -patsaassa ovat edustettuina kaikki kolikkomallit, joita Suomessa on käytetty itsenäisyyden aikana. Patsaan tekemiseen on käytetty tarkalleen 358 000 yksittäisestä kolikkoa.

Patsaan valmistamiseen meni arvioiden mukaan yli tuhat työtuntia ja välillä rahakerroksia joutui purkamaan sankokaupalla. 

Suomen Monetan maajohtaja Janne Häkkinen kiinnitti patsaalle kultaisen silmän eilen yrityksen kutsuvierastapahtumassa Kansallismuseossa. Silmäksi leijona sai arvokkaan kultamarkan vuodelta 1926. Nyt leijona on täydellinen.

– Tämä on taiteilijan urani hienoin päivä, kun leijonapatsas on päässyt vierailulle Suomen arvostetuimpaan museoon, lausui patsaan tekijä ja omistaja Timo Ruotsalainen.

Maailman suurin kolikkopatsas on näytteillä Kansallismuseon keskusaulassa lauantaihin saakka.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu