Minne mennä

Martinlaaksossa pidetään iso itsenäisyysjuhla – "Sen jälkeen ehtii syödä ja asettua konjakkilasin kanssa katsomaan Linnan juhlia"

JUHLA Itsenäisyyspäivä alkaa lipunnostolla kaupungintalolla.

Torstaina liputetaan ja juhlitaan.

Armi Suojanen

Vantaalla vietetään todennäköisesti pääkaupunkiseudun toiseksi suurinta itsenäisyyspäivän juhlaa ensi torstaina. Se häviää yleisömäärässä vain Linnan juhlille.

Vantaan juhlat pidetään Martinlaakson koulussa ja sinne varataan tuolit noin 600 juhlavieraalle, kertoo järjestelyistä vastaavien maanpuolustusjärjestöjen yhteistyötoimikunnan puheenjohtaja, reservin kapteeniluutnantti Eero Salminen.

Juhlaa on järjestetty 1970-luvulta lähtien ja Salminen, 68, on ollut mukana kolmisenkymmentä kertaa.

– Juhlien ennätys on 750 vierasta. Tavallisesti heitä on 400–600, hän laskeskelee.

Salminen sanoo, että koulun liikuntahallin tiloihin voi mahtua jopa tuhat ihmistä, sillä lehtereilläkin on istumapaikkoja.

Juhlajärjestelyt tehdään rutiinilla ja hyvissä ajoin, mutta itse juhlapäivä on järjestäjille kiireinen.

– Päivä alkaa kello 9 lipunnostolla kaupungintalolla.

Sieltä jatketaan Pyhän Laurin kirkolle, jossa perinteisesti muun muassa eri järjestöt laskevat seppeleensä sankarihaudoille kello 11 alkaen. Salminen toimii siellä protokollan hoitajana. Tehtävään kuuluvat lippukomennot ja seppeleenlaskijoiden järjestäminen vuoroihin.

– Muilta osin tätä tilaisuutta hallinnoi seurakunta.

Sankarihautoja on kaikkiaan 168, joista yksi on naisen.

– Viime vuosi olikin erikoinen, Salminen muistelee.

Itsenäisyyden 100-vuotisjuhlan kunniaksi jokaisella sankarihaudalla seisoi kunniavartiossa samanikäinen henkilö kuin sodassa oli menehtynyt ja hautaan siunattu. Se oli vaikuttava näky.

Muutenkin viime vuoden juhla oli erilainen, sillä maanpuolustusjärjestöt järjestivät sen yhdessä Vantaan kaupungin kanssa ja juhla pidettiin Energia-areenassa.

Helsingin pitäjän kirkonkylästä siirrytään seppeleenlaskuun Ruskeasannan hautausmaalle, jonne on siunattu viisi sankarivainajaa. Sen jälkeen Salminen huristaa suoraan Martinlaaksoon opastekylttejä asentamaan.

Päivä huipentuu itsenäisyysjuhlaan, joka alkaa kello 15. Juhla on arvokas ja siinä on paljon suomalaista musiikkia, kuten oopperalaulaja Jaakko Ryhäsen laulua. Juhlapuheen pitää kaupunginjohtaja Ritva Viljanen. Maksuttomasta kahvitarjoilusta vastaa Vantaan Maanpuolustusnaiset ry.

Kun juhla on ohi kello 17, Salminen ja 11 muuta vapaaehtoista siivoavat sekä tyhjentävät salin tuoleista ja vievät ne paikoilleen.

– Kyllä siinä ehtii syödä ja asettua konjakkilasin kanssa tv:n ääreen seitsemäksi katsomaan Linnan juhlia, Salminen naurahtaa.

Martinlaakson itsenäisyysjuhla

Juhla pidetään Martinlaakson koulussa (Martinlaaksonpolku 4) to 6.12. klo 15–17.

Kaikille avoin ja maksuton.

Paikalle kannattaa tulla julkisilla kulkuvälineillä, sillä pysäköintipaikkoja on vähän.

Juhlan järjestää Vantaan maanpuolustusjärjestöjen yhteistyötoimikunta, johon kuuluvat Tikkurilan reserviupseerikerho, Länsi-Vantaan reserviupseerikerho, Vantaan reserviläiset, Länsi-Vantaan reservin aliupseerit ja Vantaan maanpuolustusnaiset.

Juhlan päätukija on Vantaan kaupunki.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Vantaalaiset 4.-luokkalaiset saavat itsenäisyyspäivän juhlan myös tänä vuonna11.9.2018 10.29
Kunniavartiosto oli perheenisälle pysäyttävä kokemus: Vaarini näki sodassa verenpunaisen Vuoksen6.12.2017 14.20
Vantaalla haetaan 16–44-vuotiaita miehiä kunniavartioon sankarihaudoille2.11.2017 13.07

Etusivulla nyt

Uusimmat: Minne mennä

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu