Puheenaihe

Vantaalaisvalmentaja Teemu Kankkunen niittää menestystä – "On tärkeää saada pelaajat vihaamaan häviämistä"

FUTIS Entisen pelaajan valmentajaura on ollut duurivoittoinen. Viime kauden päätteeksi Teemu Kankkunen nosti HIFK:n takaisin Veikkausliigaan. Kahdesti peräkkäin hän on luotsannut Sotungin lukion jalkapallojoukkueen urheiluoppilaitosten Suomen mestariksi.

Teemu Kankkunen seuraa Sotungin lukion jalkapallojoukkueen harjoituspeliä. Kankkuselle lukiojoukkueen luotsaaminen on leppoisaa vastapainoa HIFK:n päävalmentajatyölle.

Tuomas Massinen

Päävalmentaja Teemu Kankkunen katselee kentän laidalla Sotungin lukion jalkapallojoukkueen harjoituksia. Syötöt napsahtelevat kauniisti kohdilleen. Kuplahallissa tanssahtelee pallon kanssa joukko lahjakkuuksia, joista osa koputtelee jo aikuisten divarijoukkueiden portteja.

Tämä poikajoukkue on onnistunut nappaamaan kahdesti peräkkäin urheiluoppilaitosten SM-kultaa.

Kankkusella tuntuu olevan jonkinlainen Midaksen kosketus: Kaikki mihin hän koskee, muuttuu kullaksi. Näin ainakin kärjistetysti.

Kankkusen varsinainen leipätyö on HIFK:n päävalmentajana. Viime kauden päätteeksi hän nosti piskuisen helsinkiläisjoukkueen takaisin Veikkausliigaan.

Menestystä ropisee 38-vuotiaalle valmentajalle. Mikä on paljasjalkaisen vantaalaisen salaisuus?

– En minä tiedä, Kankkunen puhahtaa.

– Sanotaan, että olen osunut oikeaan paikkaan oikeaan aikaan. Vaadin pelaajilta ja itseltäni paljon. Olen vaativa, mutta annan myös vapauksia, Kankkunen pyörittelee.

Joukkueelle pitää Kankkusen mukaan iskostaa oikea asenne.

– On tärkeää saada pelaajat vihaamaan häviämistä.

Kankkunen huomauttaa, että menestys on ollut pitkälti myös laadukkaan pelaajamateriaalin ansiota. Kankkunen on saanut koulittavakseen taidokkaita yksilöitä, jotka ovat sitoutuneet kurinalaisesti päävalmentajan laatimiin pelikuvioihin ja tavoitteisiin.

– En halua istuttaa joukkuetta johonkin valmiiseen malliin, vaan järkevämpää on luoda taktiikka sen mukaan, mitkä ovat joukkueen yksilöiden pelilliset vahvuudet, Kankkunen kuvailee.

Kun Kankkunen lopetti pelaajauransa, hän halusi jatkaa jalkapallon parissa ja ryhtyi valmentajaksi 2010. Entisenä ykkösdivariseurojen topparina hän kiinnittää erityistä huomiota oman maalin varjelemiseen ja vaatii siihen kaikkien pelaajien panoksen.

– Hyökkäämällä voitetaan otteluita, puolustamalla mestaruuksia, mies lohkaisee.

Kankkunen on allekirjoittanut HIFK:n kanssa yksivuotisen jatkosopimuksen, johon sisältyy optio toisestakin vuodesta. Päävalmentaja ei ole liiemmin vielä asettanut tavoitteita ensi kaudelle, koska joukkueen rakentaminen on kesken. Yksi päämäärä on kuitenkin selvä: HIFK yrittää säilyä Veikkausliigassa.

Samalla Kankkunen jatkaa Sotungin lukion joukkueen luotsaamista harrastuspohjalta, ainakin kevääseen saakka.

– Tämä on minulle ja myös junioreille leppoisaa vastapainoa ammattimaiselle seuratoiminnalle.

Ammattimaisen juniorivalmennuksen vähyys on puhuttanut viime vuosina Suomessa. Sitä pidetään yhtenä syynä siihen, miksei Suomi ole yltänyt koskaan arvokisoihin.

– Valitettavasti kyse on rahasta. Palloliiton pitäisi mahdollistaa se, että seurat voisivat palkata nykyistä enemmän täyspäiväisiä ammattivalmentajia.

Ero jääkiekkoon tässä suhteessa on huomattava.

– Lätkäjoukkueilla on jo junnuissa täyspäiväiset valmentajatiimit.

Kankkunen itse on suorittanut valmentajan ammattitutkinnon ja UEFA:n A-lisenssin. Hän aikoo pian hankkia laajemman UEFA:n pro-tason lisenssin. Voimakas halu oppia uutta on hänestä menestymisen elinehto.

Kankkunen toivoisi junioritoimintaan myös lisää korkeammalla tasolla pelanneita valmentajia.

– Heillä on peliuransa vuoksi näkemystä jalkapallosta.

Kankkusen mukaan suurin ongelma lajin kehittymiselle pääkaupunkiseudulla on olosuhteet. Halleja ei ole riittävästi eikä kehittyville, nuorille aikuisille jalkapalloilijoille ole tarpeeksi tarjolla säännöllistä harjoitteluaikaa.

– Pääkaupunkiseudulla riittää kyllä pelaajia, mutta täällä on heikot fasiliteetit. Maaseudulla taas on fasiliteetteja, mutta vähemmän pelaajia, Kankkunen kiteyttää ongelman.

Jalkapallo täyttää Kankkusen kalenterin. Sotungin lukiolaiset harjoittelevat kolmesti viikossa, ja HIFK:n harjoituksia tai pelejä on pian taas miltei päivittäin. Kiireitä riittää iltaisinkin, sillä Hiekkaharjussa asuva Kankkusen perhe sai lapsen reilu vuosi sitten.

– Ei tässä ehdi mitään harrastaa. Haluaisin pelata ikämiessarjaa, mutta aika ei riitä, Kankkunen sanoo.

Teemu Kankkusen saavutukset

Nosti HIFK:n ensimmäisellä päävalmentajakaudellaan Ykkösestä Veikkausliigaan 2018.

Johdatti HIFK:n A-pojat neljänneksi 2016 ja SM-pronssille 2017. Kyseessä olivat seuran parhaat juniorisaavutukset sitten 1970-luvun.

Nosti HIFK:n kakkosjoukkueen HIFK/2:n Kakkoseen 2017.

Luotsasi Sotungin lukion poikien joukkueen urheiluoppilaitosten Suomen mestariksi 2017 ja 2018.

Toimi Jani Honkavaaran apuvalmentajana HIFK:n edustusjoukkueessa 2010–15. Yhteistyö toi HIFK:lle kolme sarjanousua ja Veikkausliigan seitsemännen sijan 2015.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu