Minne mennä

Emma Salokoski kyllästyi jouluhössötykseen – oman lapsen syntymä antoi juhlalle uuden merkityksen

Emma Salokoski esiintyy UMO:n kanssa kotikaupungissaan lauantaina. Muuttuvat joulut -konsertissa kuullaan myös uutta joulumusiikkia.

Viivi Huuska

Laulaja Emma Salokoskelle joulu on konsepti, joka muuttuu sitä mukaa kuin ihminenkin.

– Lapsena joulu oli tosi tärkeä juttu. Kun kasvoin isommaksi, tuli sellainen kyllästyminen koko juttuun. Kaikkeen siihen kulutukseen ja hössötykseen. Oman lapseni syntymän myötä joulu on taas noussut erityiseen arvoon, Salokoski kertoo.

– Joulu on sellainen juhla, jossa ihminen pysähtyy. Siinä on hyvä miettiä, kuinka oma joulu on muuttunut vuosien varrella. Ovatko mukana yhä sama ihmiset ja samat paikat, hän pohtii.

Minulla on aina lavalla tarina, jota yritän kuulijalle kertoa.”

Tikkurilan seudulla asuvan Salokosken perheessä joulu on hyvin perinteinen. On lahjat, ruoka ja joulupukin vierailu perheen kesken. Ehkä siksi hän tulevalla yhteiskiertueellaan UMO Jazz Orchestran kanssa haluaa tuoda esiin myös toisenlaista joulua.

– Minulla on aina lavalla tarina, jota yritän kuulijalle kertoa. Nyt se on nimenomaan se, että joulu ei ole yksiulotteinen. Vierastan kaikenlaista silottelua ja kapellimestarin kanssa halusimme esitykseen Joni MitchellinRiverin kaltaisia kappaleita, jotka kertovat myös niistä kipeistä asioista joulun ympärillä, hän kertoo.

Salokosken ja UMO:n Muuttuvat joulut -konserttikiertue saapuu Vantaan Pyhän Laurin kirkkoon lauantaina 8. joulukuuta.

– Mukana on myös vanhoja tuttuja biisejä, jotka joulukonserttiin kuuluvat. Esitämme myös jotain uusia sovituksia, Salokoski lupaa.

Konserteissa kuullaan myös ihan uusia joululauluja, joihin kuuluu esimerkiksi Olavi Louhivuoren säveltämä ja Salokosken sanoittama Jouluaamu. Uutta joulumusiikkia on tehnyt myös Seppo Kantonen. UMO:n kapellimestari Mikko Hassinen on sovittanut monet tutut kappaleet uudelleen.

Salokoski odottaa kiertuetta innolla.

– On hauska päästä pitkästä aikaa tekemään UMO:n kanssa yhteistyötä.

Joulukonserttien lisäksi Salokosken Ilmiliekki Quartet julkaisi hiljattain uuden Ligger du fortfarande i sängen! -levyn, joka oli kokoonpanon ensimmäinen sitten vuoden 2009.

– Levy on saanut oikein hyvän vastaanoton, hän iloitsee.

Olen viime vuodet opiskellut Tanskassa kuoronjohtajaksi.”

Muuten laulajan on pitänyt kiireisenä opiskelu ja astetta pidempi koulumatka.

– Olen viime vuodet opiskellut Tanskassa kuoronjohtajaksi. Nyt keväällä olisi tarkoitus valmistua ja lopputyö siintää jo, Salokoski kertoo.

– Onhan siinä pitänyt kiirettä, kun useita kertoja vuodessa tulee reissattua Tanskaan saakka. Opiskelu on kuitenkin ollut kivaa ja antanut paljon. Vaikka valmistuminen on sellainen riitti, niin en niin paljon välitä itse käteen tulevasta paperista, vaan niistä asioista, joita siellä opin.

Emma Salokoksi & UMO: Muuttuvat joulut -konsertti Vantaan Pyhän Laurin kirkossa (Kirkkotie 45) la 8.12. klo 18. Liput 34 euroa Ticketmasterista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Minne mennä

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu