Minne mennä

"Voi osallistua kynttilällä tai vesitornilla" – valotapahtuman haaste kasvattaa suosiotaan

TAPAHTUMA Helsingin keskustassa ei pelätä pimeää, ei ainakaan Lux Helsingin reitillä.

Lux Helsingin kuvahaasteeseen osaa ottaneita valaisuja: Paulig Kulma (kuva Aki Rask), Sato, UFF Fredrikinkatu ja Helsingin kaupunginteatteri.

Valofestivaali Lux Helsinkiin kuuluu myös valohaaste, johon voi osallistua kuka tahansa.

Valoteoksen voi tehdä vaikka yksin, mutta ennen kaikkea haaste kannustaa yhdessä tekemiseen vaikka perheen, luokan tai taloyhtiön voimin. Myös monet yritykset ovat luonnollisesti tarttuneet valohaasteeseen.

– Tänä vuonna valohaasteeseen on lähtenyt mukaan ennätysmäärä erilaisia tahoja yrityksistä yksittäisiin ihmisiin. Juuri varmistui, että isoista toimijoista esimerkiksi Linnanmäki lähti mukaan, Lux Helsingin tuotannosta vastaava Sari Väänänen kertoo.

Linnanmäki lähti mukaan."

Valohaasteeseen voi osallistua jakamalla Instagramissa kuvan valoteoksestaan #valohaaste-tunnisteella. Valohaaste alkoi jo marraskuussa, Lux Helsinki järjestetään vuoden 2019 alussa.

– Vielä en osaa sanoa, millä tavalla Linnanmäki valohaasteeseen osallistuu, Väänänen kertoi joulun alla.

Lux Helsingin partneri, asuntofirma Sato on toistamiseen mukana valohaasteessa. Saton taloihin on rakentunut alkutalven mittaan useita valoteoksia: haasteeseen ovat tarttuneet muun muassa Helsingin Puotilassa sijaitseva senioritalo ja yhteisöllisen Studiokodin asukkaat Vantaan Martinlaaksossa.

Samalla Sato haastaa kaikkien talojensa asukkaat valoteostalkoisiin.

– Valotaiteen tekeminen yhdisti osallistuneiden talojen asukkaita vuoden 2017 valohaasteessa. Varmasti monessa rappukäytävässä vaihdetaan nyt useammin kuulumisia. Innostus tarttui – kun me teimme Saton toimitalon ikkunoihin valoteoksen viime vuonna, vastapäinen toimistotalo vastasi siihen omalla teoksellaan, Saton markkinointipäällikkö Sanna Marttinen kertoo.

Valohaasteeseen voi osallistua hyvin monella tavalla. Eräässä Saton talossa värivaloa saatiin aikaan siten, että ikkunoihin tehtiin kuvioita eri värisillä viestilapuilla.

– Saton myötä valohaaste on levinnyt myös muualla Suomeen, mukaan on lähtenyt taloja monista suomalaisista kaupungeista, Väänänen jatkaa.

Tyttöjen Talon ikkunoihin on tehty valotaidetta silkkipaperista."

Suurimittaista haasteeseen osallistumista edustaa esimerkiksi Fazer, jonka vesitornin kylki Vantaan Fazerilassa sai valotaiteen avulla aivan uudenlaisen kuosin.

– Helsingin Tyttöjen Talon ikkunoihin on tehty valotaidetta silkkipaperista. Eli valohaasteeseen osallistuminen voi olla mitä vaan, aina kokonaisesta vesitornista vaikka kynttilään, Väänänen jatkaa.

Valohaaste liittyy myös Helsingin kaupungin strategiaan eli kaupunkilaisia pyritään osallistamaan tapahtumiin, luomaan yhdessä Helsinki-fiilistä. Lux Helsinki on Helsingin kaupungin järjestämä tapahtuma.

– Lux Helsinki on tänä vuonna laajempi kuin koskaan ennen. Valoteoksia ei ole vain Kansalaistorilta Töölöön kulkevalla reitillä, vaan myös muualla kaupungilla.

Niin sanottuja satelliittiteoksia ja -teoskokonaisuuksia nähdään reitin ulkopuolella Vanhalla ylioppilastalolla, Annantalolla, Kaapelitehtaalla ja Espoon Hanasaaren ruotsalais-suomalaisessa kulttuurikeskuksessa.

Lux Helsinki

Valofestivaali Lux Helsinki levittäytyy Helsingin keskustaan 5.–9. tammikuuta 2019. Tapahtuma esittelee monipuolisesti valotaiteen eri muotoja joka vuosi vaihtuvalla, muutaman kilometrin pituisella reitillä. Yhteensä festivaalilla nähdään kolmisenkymmentä valoteosta.

Tämän vuoden reitti alkaa Kansalaistorilta, jossa valotaiteella vallataan esimerkiksi Musiikkitalon iso medianäyttö. Reitti päättyy Kansallismuseon puutarhaan, jossa meksikolainen Ghiju Díaz de Léon herättää museon julkisivun eloon Shelter Seekers -videomäppäyksellään.

www.luxhelsinki.fi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Minne mennä

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu