Puheenaihe

Aikakapseli upotettiin Tikkurilan kirkon perustuksiin 1955, ja nyt se avattiin purkutöiden jälkeen – Tällaista sisältöä kapseliin oli laitettu

AIKA Puretun kirkon perustuksista löytynyt lieriö sisälsi yli 60 vuotta vanhoja papereita ja kolikoita. Tyypillinen löydös, sanomalehti puuttui.

Aikakapseli sisälsi rakennuspiirustuksia, maalaustyö- ja rakennustyöselvityksiä sekä kolikoita.

Tuomas Massinen

Vantaan seurakuntien tiloissa Koskikeskuksessa koetaan nyt historiallisia hetkiä, kun täällä avataan Tikkurilan kirkon purkutöissä löydetty aikakapseli.

Tikkurilan seurakunnan kirkkoherra Janne Silvast saa kunnian avata pakoputkelta näyttävän kapselin sahalla.

Jännitys tiivistyy. Pian kuparisen lieriön pää on auki, ja Vantaan kaupunginmuseon intendentti Annamari Juvonen-Eskola kaivaa sisältöä esiin päivänvaloon. Kapselista tulee ulos yli 60 vuotta vanhoja kirkon rakennuspiirustuksia, maalaus- ja rakennustyöselvityksiä sekä viisi kolikkoa, suuruudeltaan 1–50 markkaa.

– Muuten tämä vaikuttaa tyypilliseltä aikakapselilöydökseltä, mutta sanomalehti puuttuu, Juvonen-Eskola kuvailee.

Aika on jättänyt jälkensä lieriön ulkokuoreen, mutta sisältö on säilynyt hyväkuntoisena.

– Aineistossa on yllättävänkin yksityiskohtaista tietoa kirkosta, jopa sen sisustuksesta kerrotaan, sanoo papereita tutkiva museoamanuenssi Anna-Reetta Rikala.

Aikakapseli on eräänlainen viesti tulevaisuuteen. Papereista selviää muun muassa, että muuraustilaisuudessa oli läsnä silloinen kirkkoherra Otto Weckström. Kirkon suunnittelijoina toimivat arkkitehdit Leena ja Kalle Niukkanen.

Tässä on historian havinaa ja tässä tuntee arvostusta menneitä sukupolvia kohtaan."

Aikakapseli jätettiin perustuksiin 19. marraskuuta 1955 Tikkurilan kirkon peruskiven muurauksen yhteydessä. Torstaisessa tapahtumassa ei ole paikalla ketään, joka olisi todistanut tätä muuraustilaisuutta.

Seurakuntaväki koki yllätyksen kirkon purkutöissä: aikakapseli löytyi perustuksista eri paikasta kuin missä sen uskottiin olevan.

Silvast kertoo, että mielessä pyörivät nyt kahtalaiset tunnelmat, kun aikakapseli on avattu ja vanha kirkko on enää muisto vain.

– Tässä on historian havinaa ja tässä tuntee arvostusta menneitä sukupolvia kohtaan, mutta toisaalta pian saamme uuden kirkon, ja siinä on toivoa paremmasta, Silvast pyörittelee.

Jos kaikki etenee suunnitellusti, Tikkurilan uusi kirkko vihitään käyttöön adventtina 2020.

Kapseli sisältöineen päätyy kaupunginmuseon lokeroihin huolellisen tutkimuksen jälkeen. Vielä ei tiedetä, laitetaanko löydökset yleisön nähtäville.

– Tämä on ainut aikakapseli kokoelmissamme, Juvonen-Eskola kertoo.

Se, että rakennuksiin kätketään esineitä, on taikauskosta syntynyt rituaali. Kätköjen on uskottu tuovan rikkauksia tai onnea kalastukseen tai viljelykseen, kertoo kaupunginmuseon arkeologi Andreas Koivisto.

Nykytiedon mukaan Pohjois-Euroopan vanhin kirkollinen rakennuskätkö on tehty 1100-luvun alussa. Tuolloin mies perusti Islantiin kirkon irlantilaisen piispan avustuksella ja piilotti kirkon kulmahirsien alle hirsiä, rautakellon, kirjan ja pyhää maata.

Aikakapselit sinällään ovat paljon uudempaa perua. Ne eivät enää liity taikauskoon, vaan niiden avulla on haluttu jättää jälki ja tarjota aikalaistietoa tulevaisuuden tutkijoille. Vantaalta on löytynyt aiemminkin aikakapseleita, mutta yleisiä ne eivät ole. Tällainen löytyi esimerkiksi eräältä Hanabölen 1800-luvun tilalta 1970-luvun korjaustöissä. Se oli säilykepurkki, jonka sisällä oli kirje, lehtileike ja kolikoita.

Mitä laittaisit uuden kirkon aikakapseliin?

Vantaan seurakuntaväki aikoo piilottaa aikakapselin uuden Tikkurilan kirkon perustuksiin. Tikkurilan seurakunnan tiedottaja Elina Kuitto kertoo, että kaupunkilaisilta toivotaan ehdotuksia siitä, mitä esineitä kapseliin pistetään tulevaisuuden tutkijoita varten.

– Mitä meidän ajastamme kannattaisi sinne laittaa? Kuitto kysyy.

Ehdotuksia tästä voi lähettää osoitteeseen [email protected].

Jos kirkon rakentaminen pysyy aikataulussa, kapseli kätketään sen perustuksiin maaliskuussa. Tuolloin kirkon maanrakennustöiden pitäisi olla käynnissä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu