Puheenaihe

Muovipakkausjäte tursuaa ulos säiliöstä – Korsolaiset innostuivat kierrätyksestä

KIERRÄTYS Rinki lisäsi tyhjennyskertoja Korson Metsolan ekopisteeseen.

Muovipakkausten keräyslaatikko on ollut ajoittain tupaten täynnä eikä kaikki ole mahtunut säiliöön.

Armi Suojanen

Korsolaiset ovat alkaneet kierrättää muovipakkauksia niin innokkaasti, että keräyssäiliö marketin pysäköintipaikalla Metsolantien ja Mäyräkujan kulmauksessa täyttyy ajoittain yli äyräidensä.

Säiliötä tyhjennettiin aluksi kerran viikossa, syksyllä kaksi kertaa viikossa ja hiljattain tyhjennyskerrat nostettiin kolmeen. Metsolan Rinki-ekopisteen muovimäärät ovatkin keskimääräistä isompia.

Suomen Pakkauskierrätys Rinki Oy:n aluepäällikkö Jari Koivunen kertoo esimerkkeinä, että marraskuun alussa säiliöstä, jonka "järkevä" täyttömäärä on noin 100 kiloa, tyhjennettiin 220 kiloa kierrätettäviä muovipakkauksia.

– Se oli liian täynnä.

Myös 26. marraskuuta säiliössä oli yli 200 kiloa muovipakkauksia, mutta kolmen päivän päästä muovia oli vain 20 kiloa. Jouluaattonakin säiliö oli täynnä, samoin 3. tammikuuta, mutta 7. tammikuuta noin puolillaan.

– Siellä on isoja heittoja, Koivunen sanoo.

Metsolan ekopisteessä kerättiin aiemmin kartongin, lasipakkausten, metallin, paperin ja vaatteiden lisäksi vain muovikasseja, mutta kesäkuussa alkoi myös muovipakkausten kerääminen.

Kierrätyspisteen ympäristössä on paljon pientaloja, joilla ei ole kiinteistön omaa muovipakkausten keräystä. Myös monilta kerrostaloyhtiöiltä puuttuu vielä keräyssäiliö. Helsingin seudun ympäristöpalvelut kaavailee, että vähintään viiden huoneiston kiinteistöihin alettaisiin pian vaatia astioita muovipakkausten keräykselle.

Koivunen iloitsee, että ihmiset kierrättävät hyvin ja vapaaehtoisesti.

– 99,9 prosenttia kierrättää oikein. 0,1 prosentin virheet saavat sen huomion.

Viime aikoina puhutusta mustasta muovista ja sen ongelmallisesta kierrättämisestä Koivunen sanoo näin:

– Mustat muovipakkaukset kannattaa laittaa keräykseen, vaikka lajittelukone ei osaisikaan kaikkia mustia muovipakkauksia vielä tunnistaa.

Sillä jos materiaali ei kelpaa kierrätykseen, se menee poltettavaksi ja siitä saadaan sähköä ja lämpöä. Koivusen mukaan lajittelulaite kehittyy ja se saadaan tunnistamaan paremmin myös mustat muovipakkaukset.

Korson suuralueella on kolme muutakin muovipakkausten keräyspistettä ja koko Vantaalla kaikkiaan 17. Rinki-ekopisteitä on lähes 40, mutta jokaisessa ei kerätä muovia.

Kaikki aiemmin HSY:n hoitamat kierrätyspisteet siirtyivät vuoden alussa Suomen Pakkauskierrätys Rinki Oy:lle, jonka taustalla on pakkausten tuottajayhteisö, myös muovipakkausten tuottajayhteisö Suomen Uusiomuovi Oy. HSY hoitaa edelleen pääkaupunkiseudun asuinkiinteistöjen jätekeräyksen.

Suomen Pakkauskierrätys Rinki Oy on voittoa tavoittelematon Suomen teollisuuden ja kaupan vuonna 1997 perustama ja omistama palveluyhtiö.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Alkaako nyt muovin kitkeminen toden teolla Suomessa? – Iso ruokafirma luopuu muovipakkauksista vuoteen 2023 mennessä18.12.2018 08.44
Hampurilaisketju mukaan megatrendiin – Hesekin lyö muovipillit pussiin3.1.2019 10.09
Suomalaistutkijat löysivät jätesyömärin, joka voi ratkaista merten muoviongelman – "Tulokset ovat olleet lupaavia"28.11.2018 20.10
Tuleeko Suomeen muovivero? Myös muovijalostamoa ehdotetaan – Suomelle muovitiekarttaa laatinut yhteistyöryhmä luovutti työnsä tulokset ministerille16.10.2018 13.56
Älykäs ostoslista neuvoo tulevaisuudessa vähämuoviset tuotteet marketin laajasta valikoimasta11.10.2018 19.40
Suomea valloittava trendiketju luopui muoviastioista – jatkossa imetään maissista tehtyä pilliä7.11.2018 19.36

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu