Puheenaihe

Muistathan tämän tuiskussa, hyvä mies! Liian iso kola voi olla riskillekin riski

Altistuminen kylmälle ilmalle ja kovalle fyysiselle rasitukselle lisää piilevää sydänsairautta sairastavien suomalaismiesten riskiä äkkikuolemiin. Vaara kannattaa tiedostaa, kun alkaa huhkia lumitöissä. Kuvituskuva.

Arkistokuva/ Else Kyhälä

Monen päivä alkaa torstaina lumitöillä. Lumityövälineitä valmistavan Motoseal Componentsin toimitusjohtaja Kari Sallinen haluaa kuitenkin muistuttaa, ettei ole terveellistä rehkiä "höyrypäänä" heti aamulla herättyään.

– Lumitöissä kannattaa unohtaa turha kiire. Aamulla voi tehdä vain välttämättömät lumityöt. Isommat urakat ehtii hoitaa rauhassa työpäivän jälkeen. Ainoastaan jos märkä lumi on vaarassa jäätyä päivän aikana, silloin isoimmat lumityöt kannattaa tehdä alta pois, Sallinen kertoo.

Lumityöt on todettu joissakin tapauksissa merkittäväksi terveysriskiksi. Altistumisen kylmälle ilmalle ja kovalle fyysiselle rasitukselle – ja niistähän lumitöissä on usein kyse – on todettu lisäävän suomalaismiesten riskiä sydänperäisiin äkkikuolemiin.

Yksi riskitekijä on tarttua liian isoon kolaan ja luoda liian suuria lumikuormia kylmiltään.

Vähän yli vuosi sitten tarkistetussa väitöskirjassa todettiin, että suurimmassa riskiryhmässä tällaisissa altistumisissa olivat näennäisesti terveen oloiset miehet, jotka saattoivat tietämättään sairastaa sepelvaltimotautia. Sellaisilla miehillä, jotka tuntevat sairautensa, riski äkkikuolemaan on pienempi.

Niilo Rytin väitöskirjatutkimus myös vahvistaa aiempaa tietoa äkkikuolemista. Äkillisiä sydänkuolemia tapahtuu paljon juuri rasituksen aikana.

Miten sitten äkilliset lumikasaumat kannattaa hoitaa pihalta pois?

– Kun lunta tulee runsaasti, on tärkeää kiinnittää huomiota lumikasojen sijoitteluun. Lumet kannattaa kasata paikkaan, johon paistaa aurinko. Näin lumi sulaa keväällä nopeammin. Penkkojen sijoituksessa tulee aina huomioida liikenneturvallisuus: lumikasat eivät saa estää näkyvyyttä liikenteessä. Jos lapset leikkivät lumikasoissa, kasat täytyy sijoittaa turvallisiin paikkoihin, joissa leikkejä voidaan valvoa ja joista ei pääse laskemaan autojen alle, Sallinen luettelee.

Jos omalta pihalta ei löydy tilaa lumikasoille, saattaa monella tulla houkutus työntää lumet osin tai kokonaan naapurin puolelle. Naapurisopua ei kuitenkaan kannata rikkoa tai edes laittaa koetukselle lumikasojen takia.

– On tärkeää muistaa, että lumikasojen tulee pysyä omalla tontilla. Naapurisopu säilyy, kun lunta ei kolata ilman lupaa naapurin puolelle, Sallinen muistuttaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

24 tunnin aikana tumpsahtaa jopa 20 senttiä lunta – katso tästä, miten syvässä hangessa rämmit aamulla, kun lähdet töihin tai kouluun16.1.2019 11.59
Lumityöt voi vähentää verotuksessa – kun selviää tästä byrokratian viidakosta10.2.2015 07.45
Lääkäri: Näistä syistä kylmä voi aiheuttaa äkkikuoleman Suomessa – liian iso kola vain yksi selitys19.12.2017 06.15
Äkkikuoleman riski vaanii myös nuoria miehiä – unohda lumikola ja tartu pienempään!13.12.2017 11.50

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu