Minne mennä

Kevään teatteritarjonta tuo näyttämölle Cheek-pilailua, draamaa kiekkomaailmasta ja Mauri Kunnaksen tutut Koiramäen hahmot

Yhdestoista hetki -näytelmässä nähdään muun muassa Vesa Vierikko. Ensi-ilta on Kansallisteatterissa 6. maaliskuuta.

Tuomo Manninen

Näin ei saisi ajatella, mutta sukupolvien yhteisesiintyminen lavalla on kyllä kutkuttavaa. Löytyykö yhtäläisyyksiä vai lähdetäänkö ihan eri suuntiin?

Helsingin Kaupunginteatteri satsaa varmaan Tšehoviin. Tiiviin kerronnan mestarin viimeiseksi jääneen teoksen Kirsikkatarha ohjaa nuoren polven merkittävimpiin kuuluva Lauri Maijala.

Naispääosassa Ranevskajana on Maijalan äiti, Heidi Herala, joka on itse kolmannen polven näyttelijä, poika siis jo neljännen.

Maijala on luvannut, etteivät Kirsikkatarhan henkilöt toimi kuten järki sanoo, mutta eivät toisaalta kuuntele sydäntäänkään. Varsin tsehovilaista siis. Suuren näyttämön ensi-ilta on 28. helmikuuta.

Tyystin toisenlaista teatteria on Arena-näyttämön Cheek-irvailu Comeback – räpätessä roiskuu. Camp-henkisen musiikkipilailun rooleissa nähdään tuttuja koomikkoja, kuten ”Kumman kaa” Minna Koskela ja Eija Vilpas.

Sakari Hokkanen ohjaa ja pääosassa räppää Peter Kanerva. Ensi-ilta tärähtää 30. tammikuuta.

Kansallisen puolellaEsa Leskisen ja Sami Keski-VähälänYhdestoista hetki tekee varieteen rahasta, vallasta ja demokratiasta.

Yhdestoista hetki on jatkoa vuoden 2014 parhaana palkitulle näytelmälle Neljäs tie ja on samalla tekijöidensä demokratiatrilogian toinen osa.

Näyttelijäkaarti on vakaata ja vankkaa Katariina Kaitueesta Vesa Vierikkoon. Mutta onko Yhdestoista hetki liian raskas noustakseen kevään ehdottomaksi ykköseksi? Kantaesitys on Suurella näyttämöllä 6. maaliskuuta.

Mauri Kunnas osaa tarjoilla historiaa niin, että hitaampikin ymmärtää. Hänen Kalevalansa ja Kuningas Artturinsa ovat tarinoita, joiden kautta voi oikaista klassikkojen maailmaan.

Kansallisteatterin Pienellä näyttämöllä saa kantaesityksensä 7. maaliskuuta valloittava Koiramäen Suomen historia, joka esittelee Kustaa Vaasan, kuningatar Kristiinan ja muut menneisyyden kruunupäät.

Irene Ahon ohjaaman aikamatkan rooleissa on muun muassa aina ihana Hannu-Pekka Björkman. Lapsille ja aikuisille tarkoitetussa lämminhenkisessä näyttämöteoksessa voi hyvinkin olla ainesta kevään teatteritapaukseksi.

Kiekkomaailman menestyksen hintaa mittaava draamakomedia Sammakkokuningas tuo lavalle tosielämän isän ja pojan Heikki ja Mikko Nousiaisen sekä NHL-tähden siskopuolta näyttelevän Sari Puumalaisen.

Pasi Lampelan ohjaaman uutuuden aihepiiri ainakin iskee suomalaisiin. Kantaesitys on Willensaunassa 13. helmikuuta.

Älä unohda näitä

Ryhmäteatteri: Harriet. Murhattiinko jääkärimajuri, koska hänellä oli suhde jääkärikomentajan hurjan vaimon kanssa? Ohjaus Milja Sarkola, ensi-ilta 13.2.

Q-teatteri: Medusan huone. Ohjaus Saara Turunen, päärooleissa muun muassa aviopari Elina Knihtilä ja Tommi Korpela. Kantaesitys 21.2.

Kansallisteatterin Omapohja: Kohtauksia eräästä avioliitosta

Draamaa Ingmar Bergmanin tapaan. Pääosissa Kristiina Halttu ja Esa-Matti Lång. Ensi-ilta 6.2.

Suuren näyttämön lämpiö: Peukaloisen retket. Nukketeatteri Sytkyt esittää Selma Lagerlöfin suuren kertomuksen lapsille. Ensiaamu 26.1.

Helsingin Kaupunginteatterin Pieni näyttämö: Tahto. Huippuhiihtäjä Aino-Maija Saarisen tarina, ohjaajana Aina Bergroth. Ensi-ilta 24.1.

Studio Pasila: Fingerpori. Naurat tai itket ja naurat. Rivo-Riitan ja Heimo Vesan marssittaa lavalle Pertti Sveholm. Ensi-ilta 7.2.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Minne mennä

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu