Puheenaihe

17-vuotias sijoittaja uskaltaa ottaa reippaasti riskiä – "Mutta jos en säästä, en saa kunnollista autoa tai asuntoa"

Joonas Tryggin vanhemmat ovat olleet huolissaan siitä, että Trygg menettää sijoituksensa. He olisivat mieluummin laittaneet rahan säästötilille.

Katja Luoma

Sijoittamista harrastava Joonas Trygg kiinnostui rahastoista pari vuotta sitten, kun kesätöistä jäi ylimääräistä rahaa. Isoveli käski laittaa rahoista ainakin kymmenen prosenttia sijoituksiin. Niin Trygg on tehnytkin, joskus sijoituksiin on mennyt vielä enemmänkin. Trygg on ostanut sekä osakkeita että rahastoja, mutta rahastot ovat mieluisampia.

Ensin Trygg sijoitti Nordnetin kautta mutta joutui vaihtamaan Seligsoniin, koska Nordnet ei enää hyväksy alaikäisiä sijoittajia. Nordnet on ruotsalainen osake- ja rahastovälittäjä, ja Seligson on suomalainen rahastoyhtiö. Samasta syystä 17-vuotias Trygg ei pääse sijoittamaan myöskään sinänsä kiinnostaviin norjalaisiin pankkeihin.

– Sijoitan mieluiten isommalla riskillä ja paremmalla tuotolla. Sijoittamani raha on turhaa rahaa, jota en tarvitse. Sen menettäminen harmittaisi muttei haittaisi, Trygg sanoo.

Oppisopimuksella kaupallista alaa opiskeleva Trygg asuu vielä kotona, joten rahaa jää sijoittamisesta huolimatta myös käytettäväksi.

– Mutta jos en säästä, en saa kunnollista autoa tai myöhemmin omaa asuntoa. Sen pitemmän ajan säästäminen ei vielä ole minun juttuni, Trygg sanoo.

Trygg on saanut tietoa sijoittamisesta paitsi veljeltään myös blogeista, Youtube-videoista, artikkeleista ja kirjoista. Asian ymmärtäminen ei ole vaikeaa, kunhan opettelee perusteet. Nyt sijoituksissa on kiinni parituhatta euroa.

– Aloittelijalle vinkkini on se, ettei sijoita rahaa, jota ei ole varaa menettää. Sijoituksen laittaisin indeksirahastoon Seligsoniin, koska se on yksinkertainen käyttää, Trygg sanoo.

Teksti: Emmi Tuomisto

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Blogisti Pia-Maria Nickström paljastaa 50 euron sijoitusstrategiansa – "Rahani ovat hississä, joka liikkuu hitaasti ylös"18.2.2019 06.15

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu