Puheenaihe

Suojellun Tikkurilan silkkitehtaan rakenteista osa pettänyt – Omistajayhtiö: "Teatterin puoleinen kulma pitäisi kokonaan purkaa"

Teatterin kulma kuuluu vanhan tehdaskiinteistön huonokuntoisimpaan osaan, jonka säilyttämistä Renor Oy:ssä ei pidetä järkevänä. –Alla ei ole kunnon perustuksia, ja painumisen takia rakenteet ovat pahasti pettäneet, toimitusjohtaja Marko Liimatainen toteaa.

Leena Koivisto

Entisen silkkitehtaan korttelissa Tikkurilassa peruskorjattu toimistotalo ottaa parhaillaan vastaan ensimmäisiä vuokralaisiaan, kun kaupungin sivistystoimen hallinto on viime päivät tehnyt sinne muuttoaan. Konttoriksi ristityn erillisrakennuksen valmistuminen ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita siirtymistä silkkitehtaan peruskorjauksen toiseen vaiheeseen.

Kiinteistösijoitusyhtiö Renor Oy:n toimitusjohtaja Marko Liimataisen mukaan Silkkipolun, Tikkurilantien ja jokirannan rajaama U:n mallinen rakennusmassa otetaan työn alle, vasta kun tiloihin sijoittuvien toimintojen kokonaisuus on valmis.

– Muutama iso mahdollinen käyttäjäkandidaatti niille on. Nyt juuri mietitään sitä, millainen lay out, eli sijoittelu rakennukseen tulisi, että lopputulos olisi mahdollisimman toimiva.

Yksi varmoista tiloihin tulijoista on Silkissä nytkin toimiva Teatteri Vantaa, mutta juuri kokonaisuuden sommittelun vuoksi Liimatainen sanoo, että lopullista vastausta siihen, mihin ja koska teatteri pääsee siirtymään, ei ole vielä mahdollista antaa. Hän kuitenkin arvioi, että ajallisesti takaraja voisi olla parin vuoden päästä.

– Tässä on monta asiaa samassa ketjussa, ja kun yksi lenkki liikkuu, muutkin liikkuvat.

Teatterilta aikanaan vapautuva kulma kuuluu entisen tehdasrakennuksen huonokuntoisimpaan osaan, joka on jo osin käyttökiellossa ja jonka säilyttämiselle Renorissa ei nähdä mitään käytännön mahdollisuuksia.

– Rakennuslohko joudutaan purkamaan kertaalleen pois kokonaan teatterin nykyisestä tilasta Jokisaliin asti. Sen rakenteet ovat niin pahasti pettäneet painumisen seurauksena, mikä taas johtuu siitä, että alla ei ole kunnon perustuksia, Liimatainen selvittää.

Parhaillaan mietitäänkin, mitä osuuteen tulisi, että saataisiin sen tuleva elämä sopimaan korttelin muuhun kokonaisuuteen. Silkin korttelilla on asemakaavassa C-merkintä, eli toiminnallisesti käyttömahdollisuudet ovat moninaisia.

–  Toimisto, liiketila, palvelutila, asumista, majoitusta, Liimatainen listaa.

Siihen, mitä purkamisen jälkeen varsinaisessa rakentamisessa tapahtuisi hän ei vielä ota kantaa mutta toteaa, että voisihan mahdolliseen purettavaan kohtaan kohtaan ajatella jotain aivan uuttakin.

– Kunhan se suojelullisesti ja kaupunkikuvallisesti istuu tällaiseen kulttuurihistorialliseen ympäristöön.

Suojellun rakennuksen purku edellyttää prosessia, jossa niin Vantaan kaupungilta kuin kaupunginmuseolta pyydetään asiasta lausuntoa. Sellaista ei vielä ole käynnistetty, mutta siihen Renor mitä suurimmalla todennäköisyydellä jossain vaiheessa päätyy.

Konttoritalossa jouduttiin yllättäen toteuttamaan rakenteiden vahvistus, joka tuli erittäin kalliiksi ja jonka sijaan Liimataisen mukaan rakennuksen koko eteläpäädystä olisi kannattanut betonirunko purkaa sisältä täysin niin, että vain seinät olisivat jääneet pystyyn.

– Vanhan rakennuksen saneerauksessa olisi tärkeätä etukäteen tunnistaa, mitä ei kannata lähteä korjaamaan, vaan tehdä kokonaan uudestaan.

Pidätkö silkkitehtaan kunnostamista hyvänä asiana?

Kyllä
74% (58 ääntä)
En
26% (20 ääntä)
Ääniä yhteensä: 78

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Vantaan sivistystoimi tekee muuttoa Konttoriin – Silkin kulttuurihistoriallisesti arvokas kortteli on nyt myös yksi kaupungin hallinnollisista navoista23.1.2019 07.45
Teatteri Vantaa saa uudet tilat remontoitavasta Silkkitehtaasta – "Haluamme ehdottomasti jatkaa Silkissä"27.8.2017 07.05
Silkkitehtaalla nyt purkutyöt käynnissä: avaraa toimistotilaa rosoisilla seinillä24.8.2017 20.05
Teatteri Vantaa saa uudet tilat remontoitavasta Silkkitehtaasta – "Haluamme ehdottomasti jatkaa Silkissä"27.8.2017 07.05

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu