Puheenaihe

Perhehoitajat tulossa Vantaan vanhusten avuksi – "Omaishoitajille uusi vaihtoehto"

HOITO Hoitaja voi tulla iäkkään vantaalaisen kotiin pariksi tunniksi tai päiviksi.

Ikäihmisten hoitovaihtoehdot lisääntyvät, kun perhehoitajat aloittavat.

Arkisto/ Päivi Tuovinen

Vammaispalveluista tutut perhehoitajat tulevat myös vanhusten palveluihin, kun sosiaali- ja terveyslautakunta on nyt päättänyt toiminta-ohjeista, asiakkuuden myöntämisen perusteista, palkkioista ja asiakasmaksuista. Vuodesta 2017 lähtien kehiteltyä palvelua päästään vähitellen toteuttamaan käytännössä.

Perhehoitajien palvelua voi käyttää muutaman tunnin tai pitkäkestoisesti niin, että vanhus muuttaa perhehoitajan kotiin tai 2–3 perhehoitajaa käy säännöllisesti hoidettavan kotona. Perhehoitajat ovat avuksi myös omaishoitajille, kun heillä on vapaapäiviä.

– Se on omaishoitajille uusi vaihtoehto, että perhehoitaja voi tulla kotiin tai hoidettava voi mennä perhehoitajan luo, kertoo Vantaan erityisasumisen palvelupäällikkö Nina Linja.

Jos perhehoitaja tulee kotiin, on huolehdittava, että omaishoitaja ei osallistu hoitoon, koska kyse on silloin omaishoitajan vapaapäivästä, Linja tähdentää.

Vantaa on jo kouluttanut noin kymmenen ensimmäistä perhehoitajaa, jotka ovat valmiita aloittamaan työt. Helmikuussa alkaa seuraava ennakkovalmennus, johon on ilmoittautunut 18 perhehoitajaksi haluavaa. Mutta ihan ensin pitää kartoittaa, ketkä vanhukset täyttävät palvelun myöntämisen kriteerit, ja ketkä olisivat kiinnostuneita uudesta palvelumuodosta.

– Emme vielä tiedä, kuinka paljon vanhuksia tulee, Linja sanoo.

Hoitoisuusluokkia on ikäihmisten perhehoidossa kolme, joista keveimmässä hoidettavan on tarvittava vähintäänkin päivittäistä hoitoa ja huolenpitoa henkilökohtaisissa toiminnoissa.

Vammaisasiain koordinaattori Sanna Kytölä sanoo, että ikäihmisten perhehoitomalli yritetään saada käyntiin mahdollisimman nopeasti. Linja uskoo, että perhehoidosta tulee hyvä lisä vanhuspalveluihin.

– Muissa kunnissa on tästä hyviä kokemuksia.

Vanhusten perhehoidosta ei aiheudu kaupungille lisäkustannuksia, koska se korvaa jonkin toisen palvelun.

Esimerkkejä palkkioista

Perushoitopalkkio pitkäaikaisesta perhehoidosta on 928,10 e/kk. Sen lisäksi maksetaan muun muassa kulukorvausta 645,91 e/kk ja harkinnanvaraista korotusta.

Hoitopalkkio esimerkiksi 2–4 tunnin perhehoidosta hoidettavan tai perhehoitajan kotona on 39,94 euroa ja kulukorvaus 9,35 euroa.

Asiakas maksaa osavuorokautisesta perhehoidosta hoitajan luona 17,90 e ja kotonaan 7,90 e.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Vantaa kouluttaa perhehoitajia ikäihmisille – mummon voi ottaa omaan kotiin asumaan19.8.2017 07.20
Kaupunki yllättyi: perhehoitajiksi valtava tunku8.9.2017 06.20
Vantaa hakee perhehoitajia vammaisille29.4.2014 09.14

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu