Puheenaihe

Kansalaisjärjestö väittää: Kohun keskellä oleva Esperi Care välttelee veroja – sama tapa kuin Carunalla

Esperi Caren hoivakoti Vuokko Porvoossa.

Juha Perämäki

Pääomasijoittajien enemmistöomistuksessa oleva hoivayhtiö Esperi Care välttelee Suomessa veroja korkojärjestelyllä. Näin päättelee yritystoiminnan maailmanlaajuisia vaikutuksia tutkivan kansalaisjärjestö Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartiala.

– Enemmistö yhtiön omistuksesta näyttää olevan veroparatiisi Jerseyssä sijaitsevassa rahastossa. Suomessa toiminta on tappiollista, sillä yhtiön rahoituskulut vetävät tuloksen miinukselle, Vartiala kirjoittaa järjestönsä verkkosivuilla.

Iso osa korkeakorkoisista lainoista on hänen mukaansa otettu yhtiön osakkailta tai lähipiiriltä.

– Kuten tällaisissa järjestelyissä yleensä, korkotaso on korkea: 12–15 prosenttia. Kun lainoja on paljon ja niistä maksetaan osakkaille ja lähipiirille korkeaa korkoa, verotettavaa tulosta jää Suomeen vain vähän.

– Yhtiön tilinpäätöksistä voidaan päätellä, että toisin kuin Carunaan, Esperi Caren toimintaan edellisen hallituksen säätämät korkojen vähennyskelpoisuutta koskevat rajoitukset ovat purreet.

Finnwatchin toiminnanjohtaja muistuttaa, että järjestö on vaatinut nykyistä hallitusta korjaamaan korkovähennysrajoituksia koskevan pykälän.

– Siitä huolimatta, että yli 11 000 suomalaista vetosi hallitukseen lainsäädännän korjaamiseksi, mitään ei tapahtunut. Hallituksen esitys veroporsaanreikineen meni sellaisenaan läpi.

Vartiala toivoo, että Esperi Caren tapaus toimii vihdoin herätyskellona.

– Myös sote-yritysten julkista maakohtaista veroraportointia koskeva pykälä uhkaa vesittyä, ja olemme Finnwatchissa seuranneet huolissamme valinnavapauslain piiriin tuleville sote-palveluntarjoajille asetettavien minimivaatimusten löperyyttä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu