Puheenaihe

Upeat kuvat ottavat kantaa luonnon puolesta – "Tunteella sisään ja sitten esitellään faktat"

NÄYTTELY Vesiaiheisten valokuvien takana on kirjaimellisesti uutta tekniikkaa, joka saa värit hehkumaan. Kuvilla on viesti.

Heikki Kuisma ja Lisse Tarnanen esittelevät Tuomas Heinosen Teeret -kuvaa. Kuvia kehyksineen kuljetetaan tukevissa laatikoissa.

Klaus Nurmi

Luontokeskus Haltiassa avautuu tänä viikonloppuna valokuvanäyttely, jonka sanoma ulottuu niin sanotusti pintaa syvemmälle.

Taustavalaistut kuvat ovat lisäksi kehyksissä, joiden valo on hyvin hallittavissa.

Kuvat ovat upeita, mutta ne eivät ole vain silmäkarkkia, vaan niillä halutaan myös ottaa kantaa. Yhdistävä linkki on vesi.

– Haluamme näyttää vesiin liittyvän luonnon kauneimmillaan. Siinä on lintuja, hyönteisiä, matelijoita, sammakkoeläimiä, nisäkkäitä, maisemia, kasveja ja kaloja ja jokaista niitä uhkaa moni asia, sanoo Lisse Tarnanen.

Käärmekuvistaan tunnettu espoolainen Tarnanen kuuluu Veden äärellä -näyttelyn pystyttäneeseen työryhmään.

Luontokuvia on nykyään ylen määrin tarjolla, kun välineitä on tullut lisää ja kuvausharrastajien määrä kasvaa. Tarnasen mukaan tärkeää on kuitenkin liittää kuvat johonkin suurempaan kokonaisuuteen, jolloin niiden arvo kasvaa.

– Pitää olla sisältöä ja sanottavaa. Tässä näyttelyssä katsojalle tarjotaan vau-elämys eli tunteella sisään ja sitten esitellään faktat.

Pääkaupunkiseudulla toimivan Luontokamerat -yhdistyksen pariltakymmeneltä kuvaajalta tuli tarjolle liki tuhat kuvaa, joista näyttelyyn päätyi kolmisenkymmentä.

Jokaiseen kuvaan liittyy teksti, jossa kerrotaan, mikä kuvan kohdetta uhkaa. Tekstit Tarnanen kirjoitti yhdessä Helsingin yliopiston hydrobiologi Esa Korkeamäen ja dosentti Jan Weckströmin kanssa.

– Haluamme nostaa aktiivista keskustelua ja toivomme päättäjienkin heräävän. Meillä on ihana luonto, mutta jotain pitäisi tehdä, että se pysyisikin sellaisena, Tarnanen toteaa.

Ongelmana näyttelytiloissa on usein valaistus, mutta Veden äärellä -kuvissa se on ratkaistu uudella tekniikalla.

Espoolaisen Digihessun toimittamissa taustavalaistuissa kehyksissä led-valo on tasainen, oikean värinen eikä se heijastele.

– Valon voimakkuutta voi myös säätää kuvan mukaan. Kuvan vaaleatkaan kohdat eivät pala puhki, esittelee Digihessun yrittäjä Heikki Kuisma.

Hän avaa varovasti kehykset ja näyttää pleksipohjaa.

– Pohjaan on tehty tietokoneen ohjaamana ja sadasosamillin tarkkuudella urat, joita pitkin valo tulee. Taustavalaisuun usein käytettyä ledinauhaa täällä ei siis ole.

Melko arvokkaat kehykset ovat käytettävissä vuosia, sillä niihin voi aina vaihtaa uudet kuvat.

Kenelle näyttely sopii parhaiten?

– Se on tarkoitettu ihan kaikille. Luonto on meitä jokaista varten ja jos luonto kärsii, mekin kärsimme, Tarnanen huudahtaa.

Erityisenä kohderyhmänä hän näkee opiskelijat ja koululaiset, joille näyttely voi toimia vaikka ryhmätöiden pohjana.

Näyttely kiertää

Veden äärellä -näyttely on esillä Haltiassa helmikuun.

Seuraavaksi kuvat ovat esillä Kanneltalossa.

Näyttely kiertää koko vuoden eri puolilla Suomea. Ensi vuodeksikin on jo sovittu pari paikkaa.

Ensi syksynä kuvat ovat esillä Villa Elfvikissä.

Näyttelyluettelo on suomen lisäksi englanniksi ja venäjäksi.

Luontokamerat ry:n näyttelyä tukevat Maj ja Tor Nesslingin Säätiö sekä Finnfoto.

vedenaarella.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu