Vaalikoneemme on nyt avattu!

Ruoka

Tämä helppo bliniresepti ei vaadi tuntien tekeytymistä – maistele lisukkeena mätiä, savulammasta, rapuja ja päärynää

Blinikausi on laajentunut perinteisestä laskiaisen ajasta kattamaan jo koko talven.

Blinit kannattaa paistaa valurauta pannulla.

Mikko Makkonen

Blinit ovat mitä mainiointa pakkasajan ruokaa: rasvaisia, tukevia ja maukkaita. Nykyään ravintoloiden blinikausi alkaa jo tammikuussa. Alun perin blinejä on kuitenkin syöty laskiaisen aikoihin voiviikolla eli juuri ennen pääsiäispaaston aloittamista.

Koska blineillä on herkuteltu perinteisesti ennen paastoon laskeutumista, ne ovat tuhteja ja raskaita. Jos blinejä tekee kerran tai kaksi talvessa, ei kannata kuitenkaan suotta miettiä kaloreita.

Koska blinit ovat joidenkin lähteiden mukaan niinkin vanhaa perua kuin 1000-luvun alusta, on myös niiden oikeaoppisesta koostumuksesta erilaisia tulkintoja. Käytetäänkö tattarijauhoja vai ei? Tulisiko blinin olla kookas ja paksu vai pieni ja ohut?
 

Tässä reseptissä on pelkkiä tattarijauhoja, ja koska blinit paistetaan syvällä pikkulettupannulla, tulee niistä pieniä mutta paksuja. Resepti on muokattu Kinuskikissa-blogin blinireseptistä.

Resepti on helppo, eikä taikina vaadi yön yli tekeytymistä. Tumma olut syventää maun taivaalliseksi. Tämän blinireseptin jälkeen ei ole tarvetta muille.

Klassisimmat kumppanit blineille ovat mäti, smetana ja punasipuli. Mädin voi korvata savumuikuilla tai kylmäsavulohella, jos mätiä ei ole saatavilla.

Tarjolla kannattaa aina olla punasipulisilppua, mustapippuria, suolakurkkuja ja hunajaa, päätyi mihin tahansa täytteeseen.

 

Blinit pikkulettupannulla

(noin 20–30 kappaletta)

  • 35 g hiivaa (3/4 pakettia)
  • 1,5 dl vettä
  • 300 g bulgarianjogurttia
  • 1,5 tl sokeria
  • 1,5 tl suolaa
  • 1,5 rkl rypsi- tai rapsiöljyä
  • 3 keltuaista
  • 3-3,5 dl tattarijauhoja
  • 1,5 dl tummaa lager-olutta (tai vichyä)
  • 3 valkuaista
  • (voita paistamiseen)

1. Ota jogurtti huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen taikinan teon aloittamista.

2. Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Laita valkuaiset jääkaappiin odottamaan.

3. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita joukkoon jogurtti.

4. Sekoita taikinaan sokeri, suola, öljy ja keltuaiset.

5. Lisää tattarijauhot vähän kerrallaan koko ajan sekoittaen. Taikinasta saa tulla tässä vaiheessa tavallista lettutaikinaa paksumpaa, sillä nestettä lisätään myöhemmin.

6. Anna taikinan kohota liinan alla vähintään tunnin ajan, mieluummin useita tunteja.

7. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi.

8. Lisää taikinaan olut.

9. Kääntele valkuaisvaahto varovasti taikinan joukkoon.

10. Paista blinit reilussa voissa kuumalla pikkulettupannulla, mielellään valurautaisella.
 

Klassinen mätitäyte

(yksi annos)

  • 2 tl mätiä (savumuikkua tai kylmäsavulohta)
  • 2 tl smetanaa
  • 2 tl punasipulisilppua
  • rouhaisu mustapippuria
  • suolakurkkua
  • hunajaa

1. Laita mäti, smetana ja punasipuli omiksi keoikseen blinin päälle ja rouhaise mustapippuria myllystä. Mädin voi halutessaan korvata esimerkiksi savumuikuilla tai lohella.

2. Laita tarjolle myös suolakurkkua ja hunajaa.
 

Savulammas-piparjuuritäyte

(noin 8–10 pikkublinille)

  • 3 rkl pilkottua savulammasleikkelettä (savupororouhetta tai muuta savulihaa)
  • 0,5–1 rkl piparjuuritahnaa
  • 1 rkl ranskankermaa
  • 1 rkl maustamatonta tuorejuustoa
  • 2 tl hunajaa
  • mustapippuria
  • (jos kaupassa ei ole piparjuuritahnaa, korvaa se ja maustamaton tuorejuusto piparjuurenmakuisella tuorejuustolla)

1. Pilko savulammasleikkele.

2. Sekoita ainekset keskenään. Laita ensin puolikas ruokalusikallinen piparjuuritahnaa ja maistele. Lisää tahnaa, jos haluat voimakkaamman maun.

3. Jos piparjuuri maistuu liikaa, tasapainota makua tuorejuustolla. Jos massa on liian lihaisaa, lisää ranskankermaa.

4. Laita tarjolle myös punasipulisilppua.
 

Raputäyte

(noin 8–10 pikkublinille)

  • 90 g katkarapuja
  • 2-3 rkl smetanaa
  • kourallinen ruohosipulisilppua
  • 2 tl raastettua sitruunankuorta
  • hyppysellinen suolaa
  • rouhaisu mustapippuria

1. Sulata ravut ja pilko niitä hieman.

2. Sekoita ainekset keskenään.
 

Päärynä-sinihomejuustotäyte

(4–6 pikkublinille)

  • keskikokoinen päärynä
  • 100 g kermaista sinihomejuustoa
  • kourallinen pekaanipähkinöitä
  • hunajaa

1. Kuori ja siivuta päärynä.

2. Kokoa täyte blinin päälle: laita alimmaiseksi pala tai kaksi päärynää, sitten reilu pala sinihomejuustoa.

3. Murenna päälle jokunen pekaanipähkinä ja viimeistele lorauksella juoksevaa hunajaa.
 

Kirjoittaja: Olli Sorjonen

Olut kelpaa blinien kyytipojaksi – pienpanimoiden ammattilaiset valitsevat nämä

Lisää aiheesta

Olut kelpaa blinien kyytipojaksi – tässä pienpanimoiden ammattilaisten omat suosikit7.3.2019 19.45

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Ruoka

Vaalikoneemme on nyt avattu!

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu