Puheenaihe

Hoitajamitoituksen nostaminen 0,7:ään tarkoittaisi 4 200 uuden hoitajan palkkaamista – Saarikko: "Tällaista määrää osaavaa henkilöstöä ei ole"

Vanhustenhoidosta käydään nyt tarpeellista keskustelua, joka toivottavasti parantaa tilannetta.

Arkisto/Päivi Tuovinen

Hallitus ei korota vanhusten hoitajamitoitusta toimikautensa loppumetreillä. Sitovan hoitajamitoituksen tuominen lakiin on sen mielestä valmisteltava huolella.

– On vaikea toteuttaa näin mittava muutos, kun eduskunnan työtä on enää viisi viikkoa jäljellä ja sote viimeistelemättä, peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) totesi eduskunnan välikysymyskeskustelussa, jossa oppositiopuolueet haastoivat hallituksen vanhustenhoitopolitiikan.

Hallitus oli laskenut, että mitoituksen nostaminen 0,7:ään hoitajaan yhtä asiakasta kohden merkitsisi 4 200 uuden työntekijän palkkaamista. Tämä maksaisi välittömästi arviolta 200 miljoonaa euroa.

– Tällaista määrää osaavaa henkilöstöä ei ole työmarkkinoilla odottamassa, Saarikko sanoi hallituksen vastauksessa.

Hallitus lupasi antaa pikaisesti lisätalousarvioesityksen, jotta vanhusten hoivapalvelujen valvontaa voidaan parantaa. Hallitus lähtee myös pohjustamaan tulevien hallitusneuvottelujen linjauksia ja vanhuspalvelulain uudistamista.

Vain harvat oppisitiopuolueetkaan sitoutuivat ryhmäpuheissaan täsmällisiin hoitajalukuihin.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen ilmoitti, että puolue haluaa 0,7 hoitajan minimimitoituksen lakiin, samoin Hjallis Harkimon Liike Nyt. SKP:n pääsihteeri Tiina Sandberg esitti korkeimman tarjouksen:

– Hoitajamitoituksen tulee olla vähintään yksi hoitaja vanhusta kohden ympärivuorokautisessa hoidossa. Vanhusten ylilääkitseminen johtuu henkilökuntapulasta, hän perusteli.

Vihreät esittivät valtakunnallisen hoivahälytys-järjestelmän luomista.

– Sen kautta epäkohdista voi ilmoittaa valvovalle viranomaiselle. Näin voisimme ohjata valvontaa puuttumaan epäkohtiin nopeammin, puheenjohtaja Pekka Haavisto sanoi.

Kokoomuksen avaus keskusteluun oli uuden valtakunnallisen hoitoisuusmittarin käyttöönotto.

– Sen avulla henkilöstön määrä voidaan kohdentaa hoidon tarpeen mukaan, ryhmäpuheen pitänyt kansanedustaja Mia Laiho kuvaili.

RKP, vihreät ja kristillisdemokraatit peräsivät uudeksi valvojaksi vanhusasiainvaltuutettua.

SDP:n Maria Guzenina muistutti, että yritysten omavalvonta ja suosituksiin luottaminen ovat tulleet tiensä päähän.

Eduskunta äänestää hallituksen luottamuksesta perjantaina.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Vanhus voi valittaa hoivakodistaan vain, jos maksaa kaiken itse tai palvelusetelillä – kuluttajaviranomainen vaatii nyt muutosta6.2.2019 07.05
USU: Sote-uudistus tuskin helpottaa vanhusten hoivan valvontaa – Kuntaliiton pomo: Sipilä ei ole ajan tasalla29.1.2019 20.01
Lääkkeen anto tai aamupala 5 euron lisähintaan: näin värikästä on hoivakotien hinnoittelu – "Vanhuksesta tulee kolikkoautomaatti"2.2.2019 10.20
Esperi Caren hoivakoti peri muistisairaalta 15 euroa vessapaperin vaihdosta – näin kommentoi nyt vt. toimitusjohtaja31.1.2019 13.40
Näin kohuttu Esperi-pomo Marja Aarnio-Isohanni tienaa – 2 vuodessa yli 6 330 000 euron tulot28.1.2019 09.24
Esperi Care ostaa useita hoivayksiköitä Helsingissä ja Vantaalla12.3.2018 11.09
Kansalaisjärjestö väittää: Kohun keskellä oleva Esperi Care välttelee veroja – sama tapa kuin Carunalla28.1.2019 20.35

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu