Puheenaihe

Museo sai lahjoituksena kirkonkylästä löytyneen vanhan kengän – monta kysymystä jäi tutkimuksissa vaille vastausta

HISTORIA Helsingin pitäjän kirkonkylästä löytyi vanha kenkä vuonna 2004.

Lasten kenkä.

Pekka J. Heiskanen/Vantaan kaupunginmuseo

Vantaan kaupunginmuseo sai viime vuonna lahjoituksena pienen nahkaisen lasten kengän. Kengässä on kangasvuori, sen varressa on neljä pientä metallinappia, pohja on naulattu puunauloin ja korko on puusta.

Kenkä on valmistettu arviolta 1800-luvun lopulla tai 1900-luvun alussa. Ajan myötä sen nahka on muuttunut vaaleanruskeaksi ja kovettunut.

Kengän historiasta ei tiedetä muuta kuin se, että kenkä on löydetty Helsingin pitäjän kirkonkylältä maanviljelijän talon vintiltä vuonna 2004.

Ensimmäinen ajatus on, että kenkä olisi suutarin valmistama. Tarkasteltaessa muidenkin museoiden kokoelmia, löytyi vastaavanlaisia nappikenkiä. Malli on yleinen, joten todennäköisesti se on teollisesti valmistettu. 1800-luvun lopulla teollisesti valmistettujen kenkien tuonti ulkomailta yleistyi, samoin kuin kotimainen tuotanto.

Kengän korkea varsi voisi viitata siihen, että kyseessä olisi talvikenkä, mutta tutkimus osoittaa muuta. Sattumalta kuvakokoelmista löytyy valokuva Lönngrenin sisaruksista vuodelta 1912, niin ikään Helsingin pitäjän kirkonkylästä. Kuvassa nuorimmainen, 2–3-vuotias Elsa, istuu tuolilla vastaavan malliset kengät jalassaan. Kyse ei kuitenkaan ole samoista kengistä kuin tämä yksittäinen kenkä, mutta tämä antaa kengälle hyvän viitteen ajoituksesta ja vuodenajasta, jolloin kenkää on käytetty.

Lönngrenin sisarukset Helsingin pitäjän kirkonkylässä vuonna 1912. Kuva: Vantaan kaupunginmuseo.

Arvoitukseksi kuitenkin jää, miksi tämä yksittäinen kenkä on säilynyt. Kuka kenkää on käyttänyt? Onko käyttäjä hukannut aikoinaan toisen kengän vai onko kengät erkaantuneet toisistaan muulla tavoin? Vastauksia näihin kysymyksiin ei aina museotyössä löydy.

Kenkä on esillä Ystäväni, tuttavani – Lapsuuden kuvat -näyttelyssä 14. helmikuuta alkaen Vantaan kaupunginmuseolla.

Annamari Juvonen-Eskola, intendentti

Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esiin paikallista historiaa tutustumalla Vantaan kaupuninmuseon kokoelmiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Paperinuket olivat aikansa muoti-ikoneja3.2.2019 10.05
Tikkurilan seutu ei muutu ensimmäistä kertaa – tältä näytti keskustassa 1950-luvulla27.1.2019 07.15
Muistatko suositun Hymy-helistimen? – Keräilykohteiksi nousseet helistimet tehdään yhä Vantaalla20.1.2019 08.10

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu