Puheenaihe

Vanhuspalvelupomo: Myös Vantaalla on havaittu epäkohtia vanhusten hoivapaikoissa

KUNTA Vanhuspalvelujohtaja kertoo, miten Vantaa valvoo hoivayksiköitä.

Vantaalaisten vanhusten hoivapaikoista 72 prosenttia hankitaan ostopalveluina.

Arkisto / Päivi Tuovinen

Vanhusten hoivayksiköissä tapahtuneet laiminlyönnit ovat herättäneet keskustelun ostopalvelujen laadusta. Vantaalaisten vanhusten hoivapaikoista 72 prosenttia hankitaan ostopalveluina.

– Mukana on kaikkea. On muutaman ihmisen yrityksiä ja sitten isoja, kuten Attendo ja Esperi Care. Myös säätiöt ja muu kolmas sektori tuottavat hoivapalveluja, kertoo hoitajia edustava SuPerin luottamusmies Mitri Siltalahti.

Miksi ostopalvelujen määrä on niin suuri?

– Tarvitsemme vuosittain 50–70 vanhusten hoivapaikkaa lisää. Hoivakotien rakentaminen vie vuosia ja yksityinen puoli on kyennyt reagoimaan tilaratkaisuihin nopeammin kuin kunta, vastaa Vantaan vanhus- ja vammaispalvelujen johtaja Minna Lahnalampi-Lahtinen.

Hän lisää, että Vantaalle on suunnitteilla kaupungin omat uudet vanhusten keskukset Myyrmäkeen, Tikkurilaan, Hakunilaan ja Kivistöön. Näiden keskusten toteutuessa kaupungin oman toiminnan osuus kasvaisi yli 50 prosenttiin.

Huoli vanhusten hoivan laadusta näkyy myös Vantaalla. Sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtaja Pirkko Letto (sd.) pyysi Vantaan kaupungin sosiaali- ja terveystoimelta selvityksen siitä, miten kaupunki valvoo hoivapalvelujen laatua. Selvitys annetaan sosiaali- ja terveyslautakunnalle helmikuussa.

Valtakunnallista keskustelua on käyty hoitajamitoituksesta eli hoitajien määrän suhteesta asiakkaiden määrän. Myös Vantaalla on valvontakäynneillä havaittu epäkohtia henkilökuntamitoituksessa, vahvistaa Lahnalampi-Lahtinen.

Pohdinnassa on, tulisiko vähimmäismitoitus kirjata lakiin. Tällä hetkellä mitoituksesta on valtakunnallisesti olemassa vain suositus. Se on tehostetussa palveluasumisessa 0,5 hoitajaa hoidettavaa kohden. Vantaalla ollaan tarkempia.

– Vantaa vaatii palveluntuottajilta, että yhtä asiakasta kohtaan on oltava 0,5–0,6 hoitajaa, 0,1 avustavaa henkilöstöä sekä 0,01 mitoitus arjen virikkeelliseen toimintaan.

Hoitajamitoituksen lisäksi vantaalaisyksiköissä on havaittu puutteita muun muassa lääkkeiden säilytyksessä ja päivittäiskirjaamisessa.

Vantaa valvoo niin yksityisiä kuin myös kaupungin omia hoivayksiköitä ohjaus- ja valvontakäynneillä. Niitä tehdään kutakin yksikköä kohden vähintään yksi vuodessa.

– Viime vuonna tehtiin suunniteltuja ohjaus- ja valvontakäyntejä 36, joista 15 omiin yksiköihin ja yksityisiin 21. Ennalta ilmoittamatta tarkastuskäyntejä tehtiin viime vuonna viisi, sanoo Lahnalampi-Lahtinen.

Valvontakäynti voidaan tehdä yllättäen vain, mikäli on perusteltua syytä epäillä vakavia laiminlyöntejä.

Valvonkäyntien lisäksi laaduntarkkailun apuna ovat Lahnalampi-Lahtisen mukaan palautteet, yhteistyö omaisten, asiakkaiden ja palveluntuottajien kanssa, palveluntuottajaseminaarit, yhteiset uusien omaisten illat sekä hoitoneuvottelut.

Kymmenet odottavat paikkaa

Tehostetun palveluasumisen paikkoja vanhuksille on Vantaalla yhteensä 1141.

Ostopalveluna niistä hankitaan 822 paikkaa. Kaupungin omia paikkoja on 319.

Vantaan kaupungin sijoittamana hoivapaikkaa odotti helmikuun alussa (vko 6) 54 asukasta.

Keskimääräinen hoivapaikan odotusaika Vantaalla on 33 vuorokautta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Lääkkeen anto tai aamupala 5 euron lisähintaan: näin värikästä on hoivakotien hinnoittelu – "Vanhuksesta tulee kolikkoautomaatti"2.2.2019 10.20
Esperi Caren hoivakoti peri muistisairaalta 15 euroa vessapaperin vaihdosta – näin kommentoi nyt vt. toimitusjohtaja31.1.2019 13.40
Myyrmäen uudessa vanhusten asumiskeskuksessa hoitajat työskentelevät "täsmäsijoitettuna"3.2.2019 07.45
Perhehoitajat tulossa Vantaan vanhusten avuksi – "Omaishoitajille uusi vaihtoehto"27.1.2019 07.55

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu