Minne mennä

Jazzartisti haluaa rikkoa rajoja – Anna Inginmaan klubi Vernissassa kutsuu muitakin kuin raskaan sarjan diggareita

MUSIIKKI Laulaja muutti takaisin synnyinkaupunkiinsa ja sai tapahtumaidean.

Anna Inginmaa kuvaa olevansa artistina crossover-linjalla. Myös jazzklubeillaan Vernissassa hän yhdistää jazzia soittavan housebändin ja vierailevat esiintyjät, jotka edustavat aivan eri genrejä.

Johanna Erjonsalo

Vantaalla kasvanut Anna Inginmaa innostui teininä neo soulista ja kuuli genren kuningattaren, toissavuonna Pori jazzeillakin esiintyneen Erykah Badun musiikkia. Se oli menoa.

– Badun biiseissä on vapaata improvisointia, ja musiikin rytmikkyys, mutta erityisesti sielukkuus ja juurevuus tekivät suuren vaikutuksen. Löysin sitten tiedon, että hänelle puolestaan merkityksellinen laulaja oli ikoninen jazzsolisti Billie Holiday. Halusin ammentaa lisää tuosta maailmasta, laulaja kertoo.

Kun Inginmaa 15-vuotiaana aloitti laulutunnit, soul oli jo tupsahtanut kohdalle tyyliin Stevie Wonder ja Aretha Franklin.

– Mutta jazz oli jotain muuta, niin hienoa, että se oli jopa vähän pelottavaakin. Salainen ajatukseni tuolloin oli, että apua, voisiko minusta tulla jazzlaulaja. Nostin kuitenkin genren jotenkin niin korkealle jalustalle, etten uskonut sille yltäväni.

Nyt Inginmaa on kuitenkin tuottajana, juontajana ja esiintyjänä itse ideoimallaan jazzklubilla Vernissassa. Enää hän ei rakentele jazzille sädekehää.

– Minulle jazz merkitsee vapaata leikkikenttää, jossa on mahdollisuus kokeilla mokia pelkäämättä.

Turhan vakavan suhtautumisen jazziin hän haluaa pitää klubiltaan kaukana, joskin aikoo luoda sinne visuaalisesti tyylikästä atmosfääriä maustettuna ripauksella newyorkilaista klubifiilistä.

– Haen rajoja rikkovaa ja vähän räiskyvää jazzklubia, jossa eri tyylisuunnat voivat yhdistyä.

Sellaisen Inginmaa Vernissaan rakentaa Sibelius-Akatemian nuorten jazzmuusikoiden housebändistä ja vaihtuvan genren artisteista, jotka esittävät omaa materiaaliaan bändin sovittamina jazzversioina. Ensimmäisen klubin vieraaksi 15. helmikuuta saapuu Kauko Röyhkä, joka kolme vuotta sitten teki yhdessä Inginmaan ja Hypnomen-yhtyeen kanssa yllättävän ja kehuja hersyttäneen Huominen on uni -levyn.

– Röyhkän oman esiintymisen jälkeen laulammekin illan lopuksi yhdessä biisejä yhteiseltä levyltämme. Illan alkuosuudessa esiinnyn itse tulkitsemalla tänä vuonna ilmestyvältä soololevyltäni jazzpianisti Seppo Kantosen säveltämiä kappaleita.

Inginmaan mukaan klubille lähteäkseen ei tarvitse olla erityinen jazzdiggari tai genren asiantuntija.

– Yhtä hyvin tulla vain vaikkapa kuuntelemaan Röyhkää vähän uusissa kuvioissa.

Musiikkiuransa lisäksi Inginmaalla on kilpatanssitaustaa ja hän myös opettaa tanssia. Kehon kieli on hänellä musiikkia esittäessään aina mukana.

– Performatiivinen klubi tulossa, Inginmaa luonnehtii.

Asuttuaan kymmenen vuotta Helsingissä hän osti uudisasunnon ja muutti reilu vuosi sitten takaisin Vantaalle Jokiniemeen.

– Muuttamisen ansiosta syntyi tämä klubi-ideakin. Piipahdin sattumoisin Vernissassa kahvilla, ja sen spesiaaleista tiloista heräsi heti halu järjestää niihin jotain. Vernissa huokuu charmia ja karismaa ja on hyvällä tavalla boheemi. Siellä on fiilis jo valmiina!

Anna Inginmaa

Syntynyt 1986 Vantaalla, jossa myös asuu nykyisin.

Asunut aiemmin Kalliossa ja Katajanokalla.

Järjestää jazzklubit Kulttuuritehdas Vernissassa (Tikkurilantie 36) pe 15.2, vieraana Kauko Röyhkä, ja pe 15.3. vieraana tukholmalainen burleskiartisti ja laulaja Lady Laverna. Housebändinä Ville Luukkonen, rummut, Arto Ikävalko, piano, Joonas Tuuri, kontrabasso.

Ovet avataan kelo 20, ohjelma alkaa klo 21.Ennakkoliput: Liveto, 15 e. Ovelta: 18 e.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Minne mennä

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu