Puheenaihe

Kiusaamiskielto tuli puoli vuotta sitten lakiin – Vantaalla päiväkodit tekevät nyt entistä tarkempia suunnitelmia tunne- ja kaveritaitojen edistämiseksi

Kiusaamisen kieltäminen tuli varhaiskasvatuslakiin viime syksynä. Nyt päiväkodeissa mietitään yhä täsmennetymmin, kuinka lasten keskinäistä kaverihenkeä sekä vuorovaikutus- ja tunnetaitoja edistetään kiusaamisen ejkäisemiseksi.

Leena Koivisto

Päiväkodin henkilöstö on nyt myös lain mukaan velvoitettu suojelemaan lasta väkivallalta, kiusaamiselta ja muulta häirinnältä. Kiusaamiskielto sisältyy viime syksynä voimaan astuneeseen varhaiskasvatuslakiin.

– Ensi elokuussa puolestaan otetaan käyttöön päivitetyt varhaiskasvatussuunnitelman perusteet, mikä tarkoittaa sitä, että myös Vantaan omaa varhaiskasvatussuunnitelmaa päivitetään. Siihen on tulossa enemmän ja konkreettisemmin asioita kiusaamisesta ja sen ennaltaehkäisemisestä, Vantaan varhaiskasvatuksen kehittämispäällikkö Katjamaria Halme kertoo.

– Lisäksi jokainen päiväkoti laatii myös oman suunnitelmansa. Siinä määritellään kiusaamisen käsite ja kuvataan yksikkökohtaiset toimintamallit kiusaamisen ehkäisyyn, siihen puuttumiseen ja tilanteiden jatkokäsittelyyn.

Halmeen mukaan tavoitteena ovat yhä tarkemmin kohdennetut toimet.

– Varhaiskasvatuksen opettajat ja lastenhoitajat miettivät konkreettisesti, millaisia ovat juuri kyseisen vuoden ja kulloinkin talossa olevan lapsiryhmän tarpeet. Tärkeätä on myös kirjata suunnitelmiin tarkemmin, millaisia keinoja tunne- ja kaveritaitojen opettelussa käytetään.

Tärkeimpinä kiusaamisilmiön ehkäisijöinä Halme pitää yhteistyötä perheiden kanssa ja sitä miten vuorovaikutustaidot rakentuvat koko työyhteisössä.

– Millaista vuorovaikutusta eri tasoilla on aikuisten kesken, millaista aikuisen ja lapsen välillä ja miten vertaisvuorovaikutustaitoja opetellaan lapsiryhmässä, hän listaa.

Vantaan oman varhaiskasvatussuunnitelman päivitykseen voivat vaikuttaa myös huoltajat ja lapset vastaamalla kaupungin kyselyyn, joka on avoinna 24. helmikuuta asti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Kivan kamun kanssa kulkee vaikka sokkona – Pehtoorin päiväkodissa Kartanonkoskella kehitettiin kaveritaitoja11.2.2019 06.45
Vantaa aikoo ottaa psykologeja mukaan päiväkodin arkeen8.11.2018 06.30
Eduskunta hyväksyi uuden varhaiskasvatuslain – nämä asiat tulevat muuttumaan27.6.2018 15.58

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu