Minne mennä

Tuhannen laulun Ilkka Vainio ryhtyi itsekin laulajaksi – Ensi vuonna tulossa elämäkertakirja ja -näytelmä

MUSIIKKI Ilkka Vainiolta ei vauhti lopu. Kuntokin on entistä ehompi, kun korkki meni kokonaan kiinni puolitoista vuotta sitten.

Isän kuuluisuus ei ole koskaan ollut Ilkka Vainiolle ongelma. – Olen aina rohkaissut muitakin ihmisiä, että ei koskaan pidä jäädä toisen varjoon, vaikka hän olisi ollut kuinka hyvä. Pitää tehdä itse parhaansa ja se riittää.

Leena Koivisto

Ilkka Vainiolla riittää vipinää. Hän on nukkunut loppuyön työhuoneistossaan Helsingin Viikinrannassa tehtyään alkuyön onnittelulaulua tuttavalle. Aamupäivällä pitäisi jo alkaa lastata autoja ja startata Poriin Juha Vainio 80 vuotta -juhlakonserttia pitämään.

– Onnittelulauluja minulta tilataan usein, kun joku täyttää vuosia. Niitä ovat saaneet Juhani Merimaa, Mikko Kuustonen ja moni muu.

Pitkin kevättä miehen pitävät liikkeellä viime vuonna alkaneet Juha Vainion juhlakonsertit, joiden suosio ei ota laantuakseen. Suuren kysynnän vuoksi niitä esitetään joissain kohteissa jo toistamiseen.

Juha Vainio menehtyi sydänkohtaukseen 52-vuotiaana vuoden 1990 syksyllä.

– Tapasimme viimeisen kerran kahta viikkoa aiemmin. Juhalla oli tunne, että hän ei eläisi enää kauan ja hän sanoi minulle, että Ilkka, sinä jatkat. Ja niinhän tässä nytkin sitten viedään isän ja pojan lauluja ympäri Suomea.

Tuotteliaan tuottajan ja sanoittajan kaartiin on vuosien varrella riittänyt esiintyjiä Kari Tapiosta Nylon Beatiin ja Paula KoivuniemestäMatti Nykäseen.

– Juha teki liki 2 400 laulua. Minä olen tehnyt vain tuhat, mutta tuottanut 10 000 teosta ja 200 kulta- sekä platinalevyä, Vainio toteaa.

– Juha oli sanoittajana kiistaton mestari, itse olen sitten ollut pirskatin hyvä oppipoika.

Vainio nauraa oman taiteilijanuransa alkaneen, kun hän kantoi isoa musiikkikasettitelinettä huoltamolta, jolle oli 14-vuotiaana murtautunut.

– Jäin kiinni ja poliisi vei minut kotiin, kun ei alaikäistä voinut putkaankaan heittää. Juha kysyi, mitä varastin ja vastauksen kuultuaan nousi työpöytänsä äärestä, antoi kättä ja toivotti tervetulleeksi musiikkialalle.

Värikkäästä elämästä saadaan tietää paljon lisääkin ensi vuonna, jolloin 60 vuotta täyttävältä Vainiolta julkaistaan elämäkerta. Sen kirjoittaa vantaalainen Pasi Kostiainen, joka käsikirjoittaa samalle vuodelle aiheesta myös näytelmän.

– Kiertämään lähtevän esityksen ohjaa Ilkka Heiskanen ja siinä ovat itseni lisäksi mukana Janus Hanski ja kitaristi Ilkka ”Luumu” Kaikkonen, Vainio kertoo.

Sanoittajana ja tuottajana tunnetusta Vainiosta on muutaman viime vuoden aikana sukeutunut myös laulaja, joka pari vuotta sitten julkaisi ensimmäisen oman soololevynsä Villi pyhäpoika. Virtaa ja kuntoa on uuteen aluevaltaukseen lisännyt brandynjuojana profiloituneen miehen puolentoista vuoden takainen päätös pistää korkki lopullisesti kiinni.

Suomen kirkkokarttakin on viime aikoina tullut konserttireissuilta tutuksi.

– Kun olin tehnyt sanoituksista kootun runokirjan Siivet musteessa, papeilta tuli kyselyjä, enkö voisi tuoda niitä lauluja kirkkoihin, koska kirjassa on niin kauniita tekstejä. Kysyin, että oletteko katsoneet oikein, siellähän on myös Tartu tiukasti hanuriin ja Seksi vie ja taksi tuo. Tarkensivat sitten, että eikun vain niitä kauniita, Valaise yö ja Terveiset sinne taivaaseen...

Nyt kirkkoja on laulajan mukaan tullut kierrettyä yli sata.

Juhlakonsertti

Juha Vainio 80 v. -juhlakonsertti kuullaan Kulttuuritalo Martinuksessa la 16.2. klo 19.

Ilkka Vainio kumppaneineen esittää Juha Vainion tuotannosta liudan klassikoita ja yllätyksiä sekä myös omia laulujaan, kuten isäänsä ja tämän hyvää ystävää Kari Tapiota kunnioittavan Ystävän ristin. Hauskoja ja koskettavia tarinoitakin on luvassa.

Vainion lisäksi lauluja tulkitsevat mm. Jani Jalkanen, Jussi Liski, Tapani Laastola ja Luumu Kaikkonen, joka myös johtaa taustalla soittavaa Viihteen Kenttämiehet -yhtyettä.

Konsertissa kunnioitetaan myös Martinlaakson 50-vuotista historiaa ja vuonna 2017 edesmennyttä laulajatähteä Annikki Tähteä, jonka kappaleen esittävät Pekka Rautio ja Pinja.

Liput: Ticketmaster ja ovelta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Ilkka Vainio: Värikäs elämä tarttui lauluihin27.11.2013 11.54
Marjaranta, Liinoja ja Ahvenlahti sukeltavat Junnu Vainion maailmaan29.7.2013 15.35
Martinlaakson lähiö nousi keskelle metsää – "Silloin oli hirveä hinku saada edullisia asuntoja nopeasti"2.12.2018 07.55
Annikki Tähti sai muistokiven Hietaniemeen – laulajan ikimuistoinen hitti vaikutti taiteilijan muotokieleen24.8.2018 12.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Minne mennä

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu