Paikalliset

Håkansbölen kartano on Hakunilan kruunu

Håkansbölen kartanon katto on uusittu ja julkisivu korjattu.

Armi Suojanen

Maalaismaisemassa sijaitsevan Håkansbölen kartanon puisto saatiin kunnostettua yleisökäyttöön viime kesänä ja sitä juhlittiin näyttävästi.

Kartanorakennuksen katto ja julkisivu on remontoitu, mutta sisätilojen entisöinnin valmistumiseen menee vielä joitakin vuosia.

Kartano ei ollut jokapäiväisessä käytössä viime sotien jälkeen.”
Hyvää kannattaa odottaa, sillä 1900-luvun alkupuolella arkkitehti Armas Lindgrenin piirustuspöydällä syntynyt jugend-kartano on komea.

Vantaan kaupunginmuseon johtaja Leena Hiltula kertoo, että Håkansböle on jopa yksi maamme parhaiten säilyneitä jugend-taloja sisätiloineen ja kalusteineen.

– Kartano ei ollut jokapäiväisessä käytössä viime sotien jälkeen, koska Sanmarkin perhe asui Ruotsissa. Kartano oli heillä vain lomakäytössä, Hiltula selittää talon hyvää kuntoa.

Vantaan kaupunki osti kartanon Sanmarkeilta vuonna 2005. Kunnostustyöt alkoivat vähitellen ja parhaillaan kartanossa tehdään pintamateriaalien tutkimusta. Niillä selvitetään yksityiskohtaisesti, miten seinät ja rakennuksen lukuisat uunit voidaan palauttaa osittain alkuperäiseen tyyliinsä, mutta paikoin myös 1930-luvun asuun.

Jugend-talo sai valoi-samman ja keveämmän ilmeen 1930-luvulla, kun Sanmarkin omistajaperheeseen tuli uusi emäntä Ruotsista.

Selvitystyötä tekee rakennusentisöintiliike Ukri Oy, jonka asiantuntemukseen luotettiin myös Urho Kekkosen museon Tamminiemen entisöinnissä.

Entisöinti etenee hitaasti, sillä rahoituksesta ei ole varmuutta. Vantaan talous on tiukalla.

– Ensi vuodesta ei ole vielä tietoa, Hiltula toteaa.

Kartanon huonekalut ovat entisöitävinä, ja ne viedään paikoilleen kartanon valmistuttua. Talosta tulee kaupungin edustustila ja yleisö pääsee tutustumaan siihen kaupungin järjestämissä tapahtumissa. Rakennusta ei vuokrata yksityisille ihmisille.

Kaupunginmuseo toivoo, että päärakennusta vanhempi pehtoorin talo kunnostettaisiin, koska siitä saa helpommin juhlatilan yksityisten käyttöön.

Pehtoorin talossa on pidetty Pop up -kahviloita tapahtumien yhteydessä ja toukokuussakin se toimii äitienpäivän kakkukonsertin keittiönä.

Kesäkuussa Håkansbölen kartanon historiallinen puisto saa uuden tehtävän, kun siellä on Jukolan viestin puistokirkko.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu