Puheenaihe

Alkuvuonna on paljastunut jo 10 puutteellisesti kiinnitettyä rekan perävaunua – hengenvaarallinen riski liikenteessä

Kuvituskuva.

Arkisto / Sauvo Jylhä

Liikenteestä on paljastunut alkuvuonna jo kymmenkunta tapausta, joissa raskaan liikenteen ajoneuvoyhdistelmien perävaunut on kiinnitetty huolimattomasti.

– Osassa tapauksia vetopöydän kytkentä on ollut niin jäässä, ettei kytkentä ole ollut enää turvallinen. Meillä on tämän vuoden puolelta tiedossa tapauksia, joissa tällaiset jäiset kytkennät ovat lähteneet irti liikenteessä. Huonosti kiinnitetyt rekkojen perävaunut ovat liikenteessä hengenvaarallinen yhdistelmä, Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen ylikomisario Harri Auvinen painottaa.

Jos vetopöytä on jäässä, liikenteessä voi mennä pidemmänkin aikaa, ennen kuin kuljettaja huomaa vaarallisen kiinnityksen. Yhdessä tapauksessa kuljettaja oli ajanut huolimattomalla kiinnityksellä Ruotsista Helsinkiin, ja Suomen puolella vielä Hyvinkään ja Vantaan kautta Mäntsälään, ennen kuin perävaunu oli alkanut oireilla.

Huolimattomasti kiinnitetyt perävaunut irtoavat yleensä liittymissä ja rampeissa, joissa vetopöytään kohdistuu vääntöä maantieajoa enemmän.

– Tämänvuotisissa tapauksissa on ollut onni onnettomuudessa, ettei ole vielä sattunut henkilövahinkoja. Irronneet perävaunut ovat toistaiseksi aiheuttaneet vain liikenteen ruuhkautumista, Auvinen kertoo.

Tärkein väline vaaratilanteiden ennalta estämiseen on kuljettaja itse.

– Kuljettajien tulee varmistaa aina liikkeelle lähtiessä, että perävaunu on kiinnitetty huolellisesti. Kiinnityksen voi varmistaa esimerkiksi ajamalla lyhyen matkaa parkkipaikalla edestakaisin ennen ajoon lähtöä. Tämä yleensä paljastaa puutteellisen kiinnityksen, Auvinen opastaa.

Poliisi valvoo raskasta liikennettä tällä viikolla valtakunnallisesti. Huomiota kiinnitetään erityisesti ajo- ja lepoaikojen noudattamiseen sekä ajon aikana tarkkaamattomuutta aiheuttaviin tekijöihin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu