Puheenaihe

Mitä tekisit jos ovikelloasi soittaisi tuntematon jälkeläisesi? – HS: Siittiöitään 10 kertaa luovuttaneella Jonilla on vastaus valmiina

Luovutettujen siittiöiden täytyy kestää pakastamista.

Arkisto / Jukka Hämäläinen

Jos Joni Riihosen ovelle ilmaantuu tulevaisuudessa hänen geeneillään varustettu nuori aikuinen, hän aikoo tarjota tälle kahvia ja istahtaa juttelemaan.

Näin kertoo 24-vuotias teologian opiskelija Helsingin Sanomissa. Suomessa tuli vuonna 2007 voimaan hedelmöityshoitolaki, jonka mukaan lapsella on oikeus tietää 18 vuotta täytettyään luovuttajan henkilöllisyys. Luovuttajarekisteriä ylläpitää Valvira.

Lakimuutos ei laskenut luovuttajien määrää kuin hetkellisesti, mutta siittiöitä ostetaan edelleen Suomeen paljon ulkomailta, eniten Tanskasta. Viime vuonna rekisteriin kirjattiin 177 luovuttajaa, joista lähes puolet oli ulkomaalaisia.

Luovuttajalla on mahdollisuus tiedustella jälkeenpäin hedelmöityshoitoklinikalta, onko raskaus hänen luovuttamillaan siittiöillä alkanut.

– Kyllä se vähän kiinnostaa, mutta soitan vasta sitten kun mahdollinen lapsikin olisi ehtinyt jo syntyä, Riihonen sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Johtajaylilääkärit: 60-vuotiaille naisillekin pitää pian tehdä hedelmöityshoitoja verovaroin22.12.2016 12.32
Yle: Hedelmöityshoitoja tehdään yhä enemmän4.3.2013 16.10

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu