Puheenaihe

Toinenkin paloittelumurhaaja pian vapaaksi – tuomio oli poikkeuksellisen pitkä

Vuodenvaihteessa vapaaksi päässeen Virpi Buttin rikoskumppani Janne Hyvönen ehdonalaiseen maaliskuussa.

Suomen rikoshistorian julmimpiin rikoksiin lukeutuvat paloittelusurmat on oikeuslaitoksen mukaan nyt sovitettu.

Suomen rikoshistorian julmimpiin tekoihin syyllistynyt kaksikko, paloittelumurhaajiksi kutsutut Virpi Butt ja Janne Hyvönen, on oikeuslaitoksen mukaan sovittanut rikoksiaan riittävästi.

Butt tuomittiin Tampereen käräjäoikeudessa ja Turun hovioikeudessa elinkautiseen vankeuteen juhannuksena 2003 tekemästään niin kutsutusta Pirkkalan paloittelusurmasta. Uhriksi joutui hänen juhannusheilansa, 26-vuotias mies.

Murhatutkimuksissa selvisi samalla myös toukokuussa 2002 tapahtunut paloittelusurma, jonka takana oli Janne Hyvönen. Tuolloin uhriksi joutui 29-vuotias mies.

Surma tapahtui Buttin kotona, ja paikalla oli hänen kaksi alaikäistä lastaan.

Surmaan liittyi myös ruumiin häpäisyä ja kannibalismia.

Television Gladiaattorit- ohjelmassa esiintynyt Butt (nyk. Luicrezia Francesca Pandora Butt) vapautui vankilasta jo vuodenvaihteessa. Hän vapautui Helsingin hovioikeuden päätöksellä siitä huolimatta, että Rikosseuraamuslaitos (Rise) ja Psykiatrinen vankisairaala olivat vapauttamista vastaan. Oikeuspsykiatrisessa kokonaisarviossa todettiin, että Buttin riski syyllistyä uudelleen väkivaltarikokseen on korkea. Hovioikeus katsoi kuitenkin, että muun muassa Buttin läheiset suhteet perheeseensä ja asunto helpottavat siviiliin paluuta.

Nyt vapautumisvuorossa on Janne Hyvönen, joka pääsee vankilasta 1. maaliskuuta.

Hovioikeus katsoi, että miehen suorittama, poikkeuksellisen pitkä 15 vuoden ja 9 kuukauden vankeusaika on riittävä. Keskimäärin elinkautisen pituus on Suomessa noin 14 vuotta.

Perusteluna päätökselle on hyvin sujunut vankeusaika ja Hyvösen sitoutuminen päihteettömyyteen. Lisäksi hän on osallistunut vankilan työ- ja ohjelmatoimintaan sekä opiskellut maataloutta ja catering-alaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu