Puheenaihe

Metsien hiilinielun kehitysennusteet pahimmillaan päinvastaisia – kehitystyöllä alkaa olla kiire

Selvitys metsien kehitysmallien eroista paljastaa lisätiedon tarpeen ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi.

Metsien muodostaman hiilinielun kehittymistä koskevat ennusteet poikkeavat toisistaan, kertoo Suomen ilmastopaneeli.

arkisto/ Riitta Ketola

Pariisin ilmastosopimuksen tavoite on rajata maapallon lämpötilannousu 1,5 asteeseen. Suomen osalta tavoite edellyttää hiilineutraaliutta vuoteen 2035 mennessä. Päästöjen tulisi puolestaan olla miinuksella vuosisadan puoliväliin mennessä. Tavoitteisiin yltäminen edellyttäisi merkittävää kehitystä metsiemme muodostamaan hiilinieluun.

Suomen ilmastopaneelin mukaan eri kehitysmallien viesti metsien hakkuiden ja hiilinielun riippuvuussuhteesta vaihtelee nyt valtavasti. Pahimmillaan ennusteet ovat keskenään päinvastaisia: kun yksi ennuste kertoo pienempien hakkuiden vähentävän metsien kasvua, toinen väittää sen kiihdyttävän sitä. Hiilinnielujen kehittymisen ennusteissa tarkastelujaksolla 2015–2050 on eroja suurimmillaan lähes nykyisten Suomen aiheuttamien fossiilisten kasvihuonekaasupäästöjen verran.

Ilmastopaneeli korostaa, että ilmastopolitiikan tueksi tarvitaan useiden mallien analyyseja ja niiden nojalta laadittua kriittistä synteesiä.

– Nyt laadittu raportti osoittaa, kuinka kiire on eri mallien kehitystyöhön ja yhteistoimintaan, jotta päätöksentekijät saavat nykyistä luotettavampaa tietoa metsien hiilitaseen tulevaisuuden kehityksessä. Avoimuus on tieteelliselle arviointimahdollisuudelle ensiarvoisen tärkeää.

Yle kertoi tammikuussa, että asiantuntijan mukaan Suomen hiilinielulaskelmat on tehty väärin ja että ne hyödyntävät EU-järjestelmän heikkouksia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu