Puheenaihe

53 098 allekirjoituksen aloite sai eduskunnassa tylyn vastaanoton – opiskelijat kokoontuvat mielenosoitukseen: "Poliitikoilta märkä rätti vasten nuorten kasvoja"

Opiskelijajärjestöt ovat pettyneitä sivistysvaliokunnan mietintöön, joka esittää maksutonta toista astetta vaativaa kansalaisaloitetta hylättäväksi.

Maksutonta toisen asteen opiskelua vaativa kansalaisaloite penää nuorille yhdenvertaisia mahdollisuuksia.

Arkisto / Ella Kajaste

Maksutonta toista astetta vaativa kansalaisaloite sai kolean vastaanoton eduskunnassa, kun sivistysvaliokunta esitti mietinnössään, että aloite hylätään. Hylkäystä perustellaan muotoseikalla: kansalaisaloitteessa vaadittava selvitys on osoitettu eduskunnan tehtäväksi, vaikka se kuuluisi hallitukselle.

Opiskelijajärjestöjen mukaan kyse on turhasta saivartelusta. Järjestöjen yhteisen näkemyksen mukaan kansanedustajilla olisi kaikki työkalut edistää aidosti maksutonta toista astetta, mutta tahto toimia sen puolesta puuttuu. Lisäksi järjestöt kritisoivat sitä, että sivistysvaliokunta jätti lausunnossaan kertomatta aloitteen tavoitteista.

Aloitteen eduskunnassa saama kohtelu lähettää järjestöjen mukaan nuorille viestin, joka ei kannusta osallistumaan yhteiskunnallisiin asioihin. Opiskelijajärjestöt muistuttavat, että #maksuton2aste-kansalaisaloite on ollut monille nuorille ensimmäinen konkreettinen vaikuttamisen muoto.

– Monet lukiolaiset ja amikset ovat seisseet tihkusateessa keräämässä nimiä kansalaisaloitteeseen, jota eivät itse ikänsä puolesta pysty allekirjoittamaan. Mielestämme sivistysvaliokunnan kanta on märkä rätti vasten näiden nuorten kasvoja samalla, kun poliitikot ovat huolissaan nuorten kiinnostuksesta vaikuttamiseen, järjestöt lausuvat yhteisessä tiedotteessaan.

Taistelu maksuttoman toisen asteen opiskelun puolesta jatkuu seuraavaksi mielenosoituksella.

Järjestäviksi tahoiksi ilmoittautuvat yhteistuumin Suomen Lukiolaisten Liitto, Suomen ammattiin opiskelevien liitto SAKKI, Finlands Svenska Skolungdomsförbund ja Suomen Opiskelija-Allianssi OSKU ja nuorisoalan kattojärjestö Allianssi.

Mielenilmaus järjestetään Helsingissä tiistaina 26. helmikuuta kello 12. Tapahtuma alkaa Kansalaistorilta.

Kello 12.30 opiskelijat siirtyvät kulkueena eduskuntatalon portaille, joilla kuullaan puheenvuorot kaikilta toisen asteen opiskelijajärjestöjen puheenjohtajilta sekä eduskuntaryhmien edustajilta.

Mielenilmaus päättyy kello 14 mennessä, jolloin eduskunnan täysistunto ottaa aloitteen käsittelyynsä.

Tähän mennessä mielenilmauksen tukijoiksi ovat ilmoittautuneet Nuorten mielenterveysseura - Yeesi, Suomen Vanhempainliitto, Suomen opiskelijakuntien liitto - SAMOK, Laurea-ammattikorkeakoulun opiskelijakunta Laureamko, Aalto-yliopiston ylioppilaskunta AYY sekä Metropolia Ammattikorkeakoulun opiskelijakunta METKA.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu