Puheenaihe

Yli puolet raiskauskriisipäivystykseen soittaneista on kokenut seksuaalista väkivaltaa alaikäisenä

Raiskauskriisikeskuksen kyselytutkimus osoittaa, että uhrit olisivat tarvinneet enemmän ammattiapua.

Akuuttitilanteissa kriisipäivystys ohjaa raiskauksen uhria ottamaan yhteyttä asuinalueensa terveydenhuoltoon oikeuslääkärin tutkimuksia varten.

Johanna Erjonsalo

Raiskauskriisikeskus Tukinaisen päivystykseen viime vuonna tulleissa puheluissa yleisimmät soiton syyt olivat raiskaus ja lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö.

Ensimmäisen kerran kriisipuhelimeen soitti 387 henkilöä, pääosin naisia, jotka ovat itse kokeneet seksuaalista väkivaltaa.

Suurin osa soittajista oli täysi-ikäisiä nuoria aikuisia, mutta puhelun sisältö saattoi koskea jo aiemmin koettua seksuaaliväkivaltaa.

Yli kolmannes ensimmäisistä yhteydenotoista koski seksuaalirikoksia, joissa uhri oli alaikäinen rikoksen tekohetkellä. Myös suurin osa ammattihenkilöiden konsultaatiopuheluista koski alaikäisiin kohdistuneita tekoja.

Alle puolella soittajista oikeuslääkärin tutkimukset olivat soittohetkellä tekemättä, koska kokemuksesta oli kulunut jo runsaasti aikaa eikä soittaja ilmoittanut olleensa avun piirissä aikaisemmin.

Suurin osa kriisipäivystykseen soittaneista henkilöistä ei ollut tehnyt rikosilmoitusta.

Yhteyttä ottaneet mainitsivat puheluissaan väkivallan tekijäksi yleisimmin entuudestaan tutun henkilön.

Kriisipäivystykseen tulleissa soitoissa painottuivat Uusimaa, Keski-Suomi ja Lappi, eli paikkakunnat joissa Raiskauskriisikeskus Tukinaisella on toimintaa.

Raiskauskriisikeskus Tukinainen on toiminut vuodesta 1993 lähtien seksuaalisen väkivallan ja seksuaalisen hyväksikäytön uhrien auttamiseksi ja tukemiseksi.

Toimintaa hallinnoi Tukinainen ry, joka on yleishyödyllinen yhdistys.

Rahoittajana on Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA). Myös sosiaali- ja terveysministeriö tukee toimintaa veikkausvaroilla.

Älä peseydy, älä vaihda vaatteita.

Mene lääkäriin, vaikka näkyviä vammoja ei olisikaan. Kerro lääkärille, mitä on tapahtunut.

Ota yhteyttä poliisiin. Lapseen kohdistunut seksuaalirikos tulee aina ilmoittaa poliisille.

Älä jää yksin asian kanssa, vaan hae rohkeasti apua. Ota yhteyttä esimerkiksi Tukinaisen maksuttomaan päivystysnumeroon ( p. 0800 97899, ma -to klo 9-15, viikonloppuna ja pyhinä sekä niiden aattoina klo 15-21) tai netin (www.nettitukinainen.fi) kautta. Saat ottaa yhteyttä nimettömänä, ja tieto yhteydenotostasi on luottamuksellinen.

Rikosilmoituksen tekemisestä ja muusta asiaan liittyvästä päätät itse kuultuasi vaihtoehdoista.

Lisätietoa: tukinainen.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu