Puheenaihe

Poikateatterissa saa olla sellainen kuin on ja vetää välillä överiksi – "Minulle on kerrottu useamman kerran, että ryhmä on pitänyt hengissä"

Vantaan poikateatterin ohjaaja Joonas Veijanen rohkaisee nuoria tekemään välillä överisti. Luottamuksellisessa ryhmässä jokainen saa kokeilla rajojaan sen verran kuin haluaa.

Johanna Erjonsalo

Vantaalla aloittaa maaliskuussa uusi teatteriryhmä, poikateatteri. Kyseessä on Mikkelistä lähtöisin oleva konsepti, joka on rantautunut hiljalleen muuallekin Suomeen.

Tänä keväänä ensimmäinen ryhmä 16–29-vuotiaita poikia ja nuoria miehiä aloittaa teatteriharrastuksen Tikkurilassa sijaitsevassa Vernissassa.

– Meille ei ole niin väliä missä harjoittelemme, vaikka toimistohuoneessa tai koripallokentällä. Tärkeintä on yhdessä oleminen ja tekeminen, Vantaan poikateatterin ohjaaja Joonas Veijanen kertoo.

Veijanen kuvaa poikateatteritoiminnan olevan ammattijohtoinen sukupuolisensitiivinen harrastajateatteri. Sukupuolisensitiivisyys ei hänen mukaan tarkoita sukupuolten olemassaolon kieltämistä, muttei myöskään sitoutumista tiettyyn sukupuoleen.

– Poikateatteri-nimen moni voi mieltää vanhanaikaiseksi, mutta se herättelee hyvällä tavalla ajattelemaan sukupuoliin liittyviä asenteita. Meille on tärkeintä, että jokainen saa olla sellainen kuin on, hän painottaa.

Haku teatteriryhmään on parhaillaan käynnissä. Ryhmään mahtuu 20 osallistujaa. Joukkoon voi hakea mukaan, vaikka kokemusta teatterin tekemisestä tai näyttelemisestä ei ennakkoon olisikaan. Harrastus on osallistujille maksutonta.

Ohjaajana Veijanen antaa harrastajille tilaa.

– Nuoret luovat näytelmän. Meillä ei ole valmista käsikirjoitusta, vaan aihe, biisit ja kohtaukset syntyvät harjoituksissa ryhmäläisten ideoimana. Kokeilemme erilaisia olemisen tapoja, kuten hellyyttä ja tanssia. Tässä ryhmässä saa olla oma itsensä ja vetää överiksi, hän kertoo.

Vantaan poikateatterin ohjaaja Joonas Veijanen tuo poikateatterin Mikkelistä Vantaalle. Hänen haaveissaan on perustaa uusia ryhmiä myös muualle pääkaupunkiseudulle.

Ryhmä harjoittelee maaliskuusta kesäkuuhun kerran viikossa ja kuukausittain myös yhtenä viikonloppuna. Juhannusviikolla pidetään esityksen ensi-ilta, joka on poikien ideoimana syntynyt. Ryhmän toiminta myös päättyy kesäkuuhun, ja jatkuu uudelleen ensi vuoden alussa, jos toiminta koetaan hyväksi.

Veijanen on kiitollinen Vantaan nuorisopalveluille yhteistyöstä, joka mahdollistaa poikateatterin käynnistämisen kaupungissa. Vantaan kaupunki kustantaa valtaosan toiminnasta.

– Tämä on pilottivuosi, jonka jälkeen katsomme jatkoa. Haaveenani on, että toiminnasta saadaan Vantaalle pysyvää. Lisäksi haluan olla perustamassa uusia ryhmiä myös muualle pääkaupunkiseudulle, Helsingissä asuva Veijanen selvittää.

Veijanen uskoo toimintaan, koska on itse saanut kokea poikateatterin nuoruusvuosinaan. Hän aloitti Mikkelin poikateatterin vuonna 2010. Pari vuotta sitten hän otti ohjaajan pestin itselleen.

Hän kertoo teatterivuosien alussa kipuilleensa onko riittävästi sitä ja tätä. Poikateatteri rauhoitti hänet olemaan hyvä sellaisena kuin on. Matkaan jäi lisäksi useita uusia ystäviä.

– Nuorilta saatu palaute on ollut kannustavaa ja koskettavaa. Minulle on kerrottu useamman kerran, että ryhmä on pitänyt hengissä. Poikateatteri on ennen kaikkea syrjäytymistä ehkäisevää toimintaa, hän selvittää.

Lisätietoa ja ilmoittautumiset Vantaan poikateatteriin sähköpostitse [email protected]

 

Juttua muokattu 21.2. klo 13.50: Korjattu Joonas Veijasen nimi kuvatekstistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Nuoret tuovat lavalle vuosien opin – Adalmiinan helmi avaa Tikkurilan Teatterin kevätkauden13.1.2019 07.35
Lovecraftin kosmisen kauhun ystäville herkkua – Hulluuden vuorilla -näytelmästä vielä muutama esitys Tikkurilan Teatterissa16.2.2019 10.00
Teatteri Vantaan Rakastunut sammakko kertoo ihastumisesta2.2.2019 07.35
Kevään teatteritarjonta tuo näyttämölle Cheek-pilailua, draamaa kiekkomaailmasta ja Mauri Kunnaksen tutut Koiramäen hahmot17.1.2019 07.35
Tasavertaisuutta korostava Rikotaan rajoja -tapahtuma täyttää Vernissan8.10.2018 07.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu