Puheenaihe

Poliisin tutkinnassa jopa 30 vanhustenhoitoon liittyvää tapausta – "Osa johtanut kuolemaan"

Kuvituskuva.

arkisto / Sauvo Jylhä

Poliisilla on tällä hetkellä tutkinnassa noin 30 asiaa, jotka liittyvät vanhusten hoitoon eri puolilla Suomea, kertoo Poliisihallitus.

Osa asioista on esiselvityksessä, osassa epäillään erilaisia rikoksia ja osa on siirtymässä syyteharkintaan.

Poliisihallituksen poliisiylitarkastaja Heikki Lausmaan sanoo, että tapausten rikosnimikkeet vaihtelevat. Asioita on tullut ilmi niin kotihoidossa kuin hoivakodeissa.

– Osa tutkinnoista liittyy tapauksiin, jotka ovat vakavimmillaan johtaneet asiakkaan kuolemaan tai sairastumiseen. Epäilyissä on kyse yleensä tuottamuksellisesta hoidon tai valvonnan laiminlyönnistä. Vain pieni osa on tahallisia, Lausmaa sanoo Helsingin Uutisille.

Helsingin Uutiset kertoi tammikuussa, että poliisi on pyytänyt Valviralta selvityksiä Helsingin kotihoidon toiminnasta. Viime huhtikuussa yksi kotihoidon asiakas makasi kotona kuolleena useita viikkoja.

Poliisihallituksen mukaan tutkintojen määrä on pysynyt viime vuodet samoissa lukemissa.

– Vanhusten hoitoon liittyviä rikosepäilyjä tulee poliisin tietoon vuosittain lähes jokaisessa poliisilaitoksessa muutamia, Lausmaa kertoo.

Jos epäilee vanhuksen hoitoon liittyvissä asioissa puutteita, tulee ensisijaisesti ottaa yhteyttä hoitoyksikköön tai valvovaan viranomaiseen. Jos epäilee myös rikollista menettelyä, tulee ottaa yhteyttä paikalliseen poliisiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Helsingin kotihoidon kuolemantapausta on tutkittu Valvirassa viime kesästä asti – selvittely viivästyy edelleen, syynä poliisin marraskuinen yhteydenotto30.1.2019 06.15
Hallituksen vanhuspolitiikka sai luottamuksen äänin 99–88 – äänestyksestä laistoi 12 edustajaa8.2.2019 13.30
Hoivaskandaali paisuu, myös Attendolla pahoja puutteita – Yle: Espoolaisessa hoivakodissa nälkäisiä vanhuksia ja laittomia lääkkeitä29.1.2019 08.10
Esperi Caren hoivakoti peri muistisairaalta 15 euroa vessapaperin vaihdosta – näin kommentoi nyt vt. toimitusjohtaja31.1.2019 13.40

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu