Puheenaihe

Seksiorjaa synnytyksessä auttanut doula kertoo kokemuksestaan: "Kaikki veitsen viillot ja iskut oli paikattu kotikonstein"

Turkulainen doula Anna-Maria Rantalainen ei anna vihamielisen palautteen lannistaa työtään ihmisoikeuksien puolesta.

Anna-Maria Rantalainen julkaisi Facebookissa riipaisevan tarinan nigerialaisäidistä, jonka synnytyksessä hän toimi doulana. Kuva on naisen vastasyntyneestä vauvasta.

Anna-Maria Rantalainen

– Olen doulan työssäni ollut ihmiskaupan uhrien synnytyksissä, turkulainen doula, imetysohjaaja ja sosiaalityötä Turun yliopistossa opiskeleva Anna-Maria Rantalainen aloittaa pysäyttävän kirjoituksensa Facebookissa.

Hän jatkaa kertomalla yhdestä kokemuksestaan reilun vuoden takaa. Kirjoituksen päähenkilö on synnyttämään tullut nainen, Nigeriasta kotoisin.

Suomeen hän oli Rantalaisen arvion mukaan saapunut todennäköisesti ihmiskaupan uhrina Italista.

– Italiassa hän oli joutunut pitkään toimimaan pakkoprostituoituna. Hyvin tyypillinen ihmiskaupan uhrin tarina siis, Rantalainen kertoo.

Naisen synnytys oli jo käynnistynyt, kun doula kutsuttiin paikalle.

Doula oli Anna-Maria Rantalainen, joka ei koskaan unohda kohtaamaansa näkyä.

Hän kertoo, että naisella oli erittäin brutaaleja veitseniskun jälkiä ympäri kehoa. Jälkiä oli rinnoissa, vatsassa ja selässä, mutta shokeeraavin oli heti vaginan yläpuolelta viilletty erittäin vahva, paksu ja pitkä viilto.

 – Siitä näki, että nainen oli yritetty "aukaista" tästä kohtaa. Kerta kaikkiaan repiä palasiksi. Nöyryyttää, alistaa, aiheuttaa suunnatonta kärsimystä.

Puhelimitse Anna-Maria Rantalainen kertoo kohdanneensa doulana useita ihmiskaupan uhreja. Useimmilla heistä on ollut kehossaan selviä merkkejä väkivallasta.

Facebook-päivityksen naisen kohtalo oli kuitenkin muita järkyttävämpi.

– Kaikki naisen kehoon kohdistetut veitsen viillot ja iskut oli paikattu "kotikonstein". Hänellä ei ollut ollut mahdollisuutta päästä edes terveydenhuollon piiriin niitä hoidatuttamaan. Sehän olisi ollut suuri paljastumisriski hänen "omistajalleen", Rantalainen kertoo.

– Viillot ja pistojäljet oli siis ommeltu niin, että ne olivat kuin paksuja ihosta kohollaan olevia matoja.

Samat tarinat toistuvat, ja ne ovat todella riipaisevia.

Suomessa syntynyt vauva oli saanut alkunsa naisen kertoman mukaan hänen tehdessä seksiorjan työtä. Hän pääsi pakenemaan, kun kohdalle osui asiakas, joka sääli pitkällä raskaana ollutta naista.

– Koko synnytyksen nainen rukoili ja kiitti Jumalaa sekä vauvastaan että siitä, että oli saanut minut luokseen. Hän kutsui minua enkelikseen, Rantalainen muistelee.

Julkisesti Anna-Maria Rantalainen kertoo naisen tarinan, koska hän haluaa herätellä ihmisiä huomaamaan, että ihmiskauppa on todellisuutta ja se näkyy myös Suomessa. Hänen tärkein motiivinsa on yrittää auttaa pakkoprostituution uhri Itohan Okundayeta, joka ollaan palauttamassa lapsensa kanssa takaisin Italiaan. Heidän tarinansa on kertonut muiden muassa Yle.

Anna-Maria Rantalaisen kokemusten perusteella samankaltainen kohtalo on mahdollinen monilla muillakin Italian kautta Suomeen paenneilla nigerialaisnaisilla.

– Samat tarinat toistuvat, ja ne ovat todella riipaisevia, Rantalainen sanoo.

– Pitäisi olla aivan selvä asia, että mikäli ihmiskaupan asiantuntijat tunnistavat ihmisen ihmiskaupan uhriksi, silloin tämä saisi jäädä Suomeen.

En tiedä edes, ovatko he enää Suomessa.

Anna-Maria Rantalaisen lauantaina julkaisema kirjoitus on saanut jo runsaasti kommentteja. Niin paljon, että se on yllättänyt kirjoittajan itsensäkin.

Hän kertoo kirjoittaneensa vuosien varrella paljon turvapaikanhakijoista ja pakolaisista, joten hyökkäävä palaute on jo tuttua. Sitä on tullut nytkin, mutta se ei saa Rantalaista lopettamaan asioiden nostamista päivänvaloon.

– Olen ihmisoikeusaktivisti, joten en hätkähdä itseeni kohdistuvista kirjoituksista. Se tuntuu pahalta, kun lähimmäisiäni kohtaan hyökätään, Rantalainen sanoo.

– On jopa toivottu, että lapseni raiskataan.

Työtään ihmisoikeuksien turvaamiseksi hän on tehnyt paitsi Suomessa, myös Kreikassa sijaitsevalla pakolaisleirillä. Sinne hän palaa jälleen kesällä edistämään pakolaisäitien hyvinvointia.

– Työlläni on monien ihmisten tuki. Vaikka olen joutunut kannanottojeni vuoksi kovaankin ryöpytykseen, on tukensa antavia kuitenkin paljon enemmän.

Sitä hän suree, että menetti yhteyden äitiin, jonka tarinan on nyt kertonut. Yhteydenpito jatkui harvakseltaan kuukausia, niin pitkään, kunnes naisen puhelinliittymä ei enää toiminut.

– En tiedä edes, ovatko he enää Suomessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Espoon synnytyssairaalan 4000:s vauva syntyi jouluaaton aattona – lapsen äiti: "Toinenkin kilpaileva synnytys siinä oli käynnissä"26.12.2018 11.49
Mitä tapahtui synnytystalkoille? – Suomalaiset saavat nyt vauvoja ennätyksellisen vähän27.4.2018 09.44

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu