Puheenaihe

Lohja rokottaa tuhansia ihmisiä puutiaisaivokuumetta vastaan – katso lista, missä mökkiläisetkin saavat ilmaisen rokotuksen

Ohje rokotuksista on tullut Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Puutiaisaivotulehdusta voi ennaltaehkäistä TBE-rokotteella, joka antaa suojan yhdeksässä tapauksessa kymmenestä.

Juha Perämäki

Lohjalla ryhdytään laajamittaisiin joukkorokotuksiin puutiaisaivokuumeen torjumiseksi. Joukkorokotukset osoitetaan rajatulla riskialueella asuville ihmisille, uutisoi paikallislehti Länsi-Uusimaa.

Ohje rokotuksista on tullut Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta. THL on nyt liittänyt Lohjalla sijaitsevan riskialueen puutiaisaivokuumeen kansalliseen rokotusohjelmaan.

Rokote suojaa punkkien eli puutiaisten levittämää puutiaisaivotulehdusta vastaan. Tautia kutsutaan myös puutiaisaivokuumeeksi.

Suomessa taudin voi saada vain maantieteellisesti rajatuilla alueilla lumettomana aikana.

Keväästä 2018 lähtien kansallisen ohjelman rokotteisiin ovat oikeutettuja 3 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat henkilöt, jotka asuvat vakinaisesti tai kesäasunnossa seuraavilla alueilla: Kemin eteläisissä kaupunginosissa, Kotkan saaristossa, Lappeenrannan Sammonlahden kaupunginosassa, Raahen edustalla Preiskarin saaressa, Paraisilla ja Simossa.

Rokote on tarpeen vain henkilöille, jotka oleilevat ja liikkuvat luonnossa kesäaikana vähintään neljä viikkoa. Lisäksi maksuttomaan rokotteeseen ovat oikeutettuja henkilöt, jotka asuvat vakituisesti Ahvenanmaalla.

Aiemmin rokottamaton saa maksutta kolme annosta rokotetta. Myös henkilö, jonka perussarja on kesken, saa täydennysrokotukset ilmaiseksi osana rokotusohjelmaa. Lohjaa lukuun ottamatta sekä vakituiset asukkaat että muut maksuttomaan rokotukseen oikeutetut saavat rokotuksensa vain Ahvenanmaalla, Paraisilla, Simossa, Kemissä, Kotkassa, Lappeenrannassa tai Raahessa.

Kolmen annoksen rokotussarjan saaneiden tehosterokotukset eivät toistaiseksi sisälly kansalliseen rokotusohjelmaan.

Kaksi ensimmäistä pistosta olisi hyvä antaa talvikuukausina ennen punkkikautta 1–3 kuukauden väliajalla ja kolmas pistos seuraavana talvikautena. Täysi suoja on voimassa toisen annoksen jälkeen kahden viikon kuluttua.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu