Puheenaihe

Muistatko tämän näyttelyesineen Heurekasta? – Monien käsien pyörittelemä pallo oli hankintoja entisestä Neuvostoliitosta

HARVINAISUUS Näyttelyesineen alkutaipaleeseen liittyi dramatiikkaakin.

Heurekan elämysjohtajan Mikko Myllykosken takana näkyvä karttapallo on ollut olemassa yhtä kauan kuin tiedekeskuskin, 30 vuotta. Näyttelyesineenä vuosikaudet palvellutta palloa säilytetään nykyisin Heurekan pajatiloissa.

Leena Koivisto

Heurekan pajapuolen katosta killuu esine, joka ehti parin vuosikymmenen aikana tulla näyttelyesineenä tutuksi lukuisille tiedekeskuksessa vierailleille. Suurikokoinen, jo Heurekan avajaisissa vuoden 1989 huhtikuussa komeillut maapallo on pidetty estradilta poistumisensa jälkeen visusti tallessa.

– Ei sellaista ole missään muualla, Jouko Koskinen, Heurekan eläkkeellä oleva, pitkäaikainen näyttelyjohtaja sanoo.

Karttapallo on osa paitsi tiedekeskuksen historiaa myös historiallisia kauppasuhteita. Esineestä tuli yksi viimeisistä, joita entisestä Neuvostoliitosta on Suomeen kiikutettu.

– Bilateraalisen kaupan loppuaikoina oltiin saamapuolella. Neuvostoliitosta oli tullut vähemmän tavaraa kuin sinne vietiin. Heureka oli tuolloin rakenteilla ja valtion suunnalta kysyttiin, olisiko meillä jotain hankintatoiveita, Koskinen muistaa.

No, avajaisnäyttelyynsä valmistuvalla Heurekallahan oli, ja maapallosta lähti tilaus naapuriin.

– Se tehtiin käsityönä leningradilaisessa pajassa, jossa vierailin itsekin. Paja oli varmaan hehtaarin kokoinen ja se oli ilmeisesti nimenomaan erilaisiin näyttelyesineisiin erikoistunut. Näin siellä muun muassa neuvostoliittolaisesta avaruusraketista tehdyn mallin, jossa oli pieni miehistökin sisällä.

Kuoreltaan alumiinisen karttapallon pintaan on tehty massasta tarkat maastomuodot, joista korkeuserot erottuvat.

– Siitä havaitsee, kuinka pieniä vuoretkin ovat maapallon kokoon suhteutettuina.

Koskinen antoi ohjeita pallon suunnitteluun.

– Halusin, että se on halkaisijaltaan 2–2,5 metriä ja että sitä voi käsin pyöritellä ympäri eri suuntiin niin, että suomalaiset saavat halutessaan käännettyä Suomenkin katsottavakseen vähän helpommasta kulmasta.

Avajaiskeväänä näyttelyesineestä koitui dramaattinen tilanne, josta onneksi selvittiin säikähdyksellä.

– Pallo rojahti yhtäkkiä alas aivan lähellä olleiden isän ja pojan viereen. Kattoon kiinnitetty vaijeri oli katkennut. Ei pallo korkealla ollut, noin puolessatoista metrissä, mutta painoahan sillä on melkein sata kiloa.

Koskisen mukaan esine itsekin selvisi alastulosta kämmenen kokoisella, puolen millimetrin painaumalla, joka oli helppo paikata näkymättömiin.

– Sattumuksen jälkeen Heurekassa ei ole enää koskaan ripustettu mitään yhden vaijerin varaan, vaan niitä on aina vähintään kaksi.

Periaatteessa karttapallon maailmankuva on ajaton, sillä siihen ei ole merkitty valtioiden rajoja.

– Paitsi jos napajäät sulavat ja vesi nousee kymmeniä metrejä, Koskinen toteaa.

Pallo saattaa vielä joskus pyöriä takaisin näyttelytiloihin.

– Sellaista mahdollisuutta on itse asiassa jonkin verran pohdittu, onhan se hieno ja arvokas esine, Heurekan elämysjohtaja Mikko Myllykoski paljastaa.

– Yhtenä vaihtoehtona on väläytetty sitäkin, voitaisiinko pallo kenties laittaa esille ulkonäyttelyalueelle.

Kauppahistoriaa

Bilateraalista kauppaa käytiin Suomen ja Neuvostoliiton välillä 1950–1991.

Maiden välillä sovittiin määräajoin vaihdettavien tavaroiden ja palvelusten määrät. Tavoitteena oli kauppataseen tasapaino, eli se, että kumpikin maa vaihtoi sovitulla ajanjaksolla arvoltaan yhtä suuren määrän tavaraa, jolloin ei jäisi yli- eikä alijäämää.

Neuvostoliiton olemassaolo loppui virallisesti 1991. Samana vuonna Leningradin nimi muutettiin Pietariksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Heurekan dinosaurusnäyttelylle vauhdikas alku – yli 15 000 kävijää alle kahdessa viikossa12.2.2019 19.05
Jättimäiset dinosaurukset saapuivat Heurekaan – kävijä voi kokea miltä tuntuu olla munasta kuoriutuva poikanen2.2.2019 08.00
Fake news teettää töitä Heurekassakin – "Edessä on iso haaste"30.12.2018 07.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu