Minne mennä

Hauraat ihmiset päätyivät taiteilijan veistoksiin –  särkynyt nainen sai sammalsuojan, vastasyntynyt kultaiset kädet

NÄYTTELY Anne Kauppila kuvaa töissään hauraita ihmisiä. Tuki löytyy toisesta ihmisestä ja luonnosta.

Anne Kauppila silittää veistoksensa päätä, jota suojaa sammal.

Päivi Tuovinen

Neljä vastasyntynyttä makaa sikiöasennossa jalat kippurassa. Yksi pronssivauvoista on kultainen, toisella on miekka kädessään. Kolmannen kädet ovat kultaiset, yhdellä ei ole mitään.

Taiteilija Anne Kauppilan teos Galleria K:ssa kuvaa kuinka erilaisista lähtökohdista ihmiset lähtevät omille elämänpoluilleen.

Jos Kauppila saisi valita, hän ottaisi kultaiset kädet, joilla voi saada aikaiseksi paljon hyvää, esimerkiksi kosketuksen.

Myös se, jolla ei ole mitään, on taiteilijalle tuttu lähtökohta. Hänen elämänpolkunsa lähti kahdeksan lapsen perheestä, jota luotsasi yksinhuoltajaäiti.

Vielä viikon ajan esillä oleva Olemme yhtä -näyttely koostuu pronssi- ja betoniveistoksista sekä grafiikan kuivaneulateoksista.

Töissään Kauppila kuvaa hauraita ihmisiä hakemassa turvaa toisistaan tai luonnosta.

Hahmot tukeutuvat luontoon ihan konkreettisesti: särkyneen naishahmon päätä peittää pehmyt sammal, puun kuoreen voi käpertyä kun oma keho ei riitä, auringonsäde tuo hetkellisen valon pimeään.

– Ihmiset eivät kestä psyykkistä tai henkistä sairastumista yksin, Kauppila sanoo.

– Hauras tarvitsee ympärilleen paitsi perheen niin myös yhteiskuntaa, joka tukee kun omat voimat eivät riitä.

Kosketus tuo turvaa ja lohtua oli kyseessä sitten toinen ihminen tai luonto.

– Olemme yhtä luonnon ja muiden ihmisten kanssa.

Useassa teoksessa aiheena on pieni lapsi. Lapsi hakee turvaa äidin sylistä, toisesta lapsesta, koiran pehmeästä turkista tai auvoisesta unesta.

Pienet pronssivauvat ovat näennäisesti samanlaisia, mutta jokainen on saanut erilaiset eväät elämälle.

Kauppila pyrkii niin grafiikassa kuin veistoksissaan herkkyyteen, joissa kuvataan ihmisen haavoittuvuutta ja vaillinaisuutta. Töissä näkyy säröjä, keskeneräisyyttä jopa epäonnistumista.

Kauppila on kohdikkain elämän säröjen kanssa toimiessaan miehensä kanssa vastaanottoperheenä lyhytaikaista sijoitusta tarvitseville lapsille ja nuorille.

Sijoitettavan elämässä on aina kriisi päällä, kun hän ei voi asua omassa kodissaan. Kauppila ei näe kriisitilannetta lohduttomana.

– Säröt vievät meitä eteenpäin. Kriisit on mahdollista kääntää voimavaroiksi.

Nuorten maailmasta ammentaa teos Selfie, joka syntyi kun lintuveistos ”epäonnistui” tekijänsä käsissä ja ylevä kaula nuokahti maata kohden. Kauppila keksi asettaa linnun peilaavalle alustalle.

– Tällä hetkellä monella nuorella on jatkuva tarve tuoda omaa kuvaa ja elämää esille. Kauniin näkeminen voi toki tuoda hyvää mieltä, mutta siihen liittyy myös ajatuksen, että omakuva pitää olla yhtä kaunis.

Täydellisyyden tavoittelussa voi kauniinkin linnun kaula katketa.

Olemme yhtä -näyttely

Vantaalaisen taiteilijan Anne Kauppilan veistoksia ja grafiikkaa on esillä Olemme yhtä -näyttelyssä Galleria K:ssa (Asematie 7) 3.3. asti.

Samaan aikaan galleriassa on esillä turkulaisen Elisa Kaikkosen öljyväri- ja akryylivärimaaluksia.

Galleria on avoinna keskiviikkoisin klo 12–18, to–pe klo 11–17 ja la–su klo 12–16.

Viimeisenä näyttelypäivänä 3. maaliskuuta galleriassa järjestetään rentouttava gong-äänimaljarentoutus klo 14.45 (vapaaehtoinen 5 euron pääsymaksu).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Minne mennä

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu