Puheenaihe

Pienten lasten vanhemmilla entistä kovemmat paineet – harva saa ikinä hyvää palautetta

MLL:n Vanhempainpuhelimessa ja nettipalveluissa yhteydenottojen määrät lisääntyvät.

Moni pienen lapsen vanhempi epäilee itsekseen, ettei pärjää riittävän hyvin. Kuvituskuva.

Päivi Tuovinen

MLL:n Vanhempainpuhelin ja nettipalvelut saivat viime vuonna yhteensä yli 1 500 yhteydenottoa. Se on enemmän kuin koskaan kolmekymmentä vuotta jatkuneen toiminnan aikana.

Liiton mukaan etenkin pienten lasten vanhemmat kertovat kokevansa keinottomuutta, joskus suoranaista epätoivoa. Eniten yhteydenottoja palveluun tuli alakouluikäisten ja leikki-ikäisten lasten vanhemmilta.

Yhteydenottajista 67 prosenttia oli äitejä, 13 prosenttia isiä ja yhteensä kymmenen prosenttia isovanhempia tai muita aikuisia.

Suuri osa vanhemmista ei ole kertonut itseään koskevista kielteisistä ajatuksistaan kellekään. Joskus syyllisyys vanhempana tehdyistä virheistä tai epäonnistumisen kokemuksista on vuosien hautomisen jälkeen kärjistynyt koko perhettä ravisuttelevaksi kriisiksi tai huonovointisuudeksi.

– Yhteydenottajista harva on ikinä saanut hyvää palautetta vanhemmuudestaan. Kokemus pärjäämättömyydestä voi tuottaa häpeää ja syyllisyyttä, eikä siitä ole helppo puhua edes oman kumppanin kanssa, MLL:n auttavien puhelin- ja nettipalveluiden päällikkö Tatjana Pajamäki kertoo.

Pärjäämättömyyden tunteet eivät ole uusi asia. Läpi koko 2010-luvun yleisimpinä yhteydenottojen aiheina Mannerheimin Lastensuojeluliiton Vanhempainpuhelimessa ovat olleet vanhemman riittämättömyyden, syyllisyyden ja epäonnistumisen tunteet.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu