Puheenaihe

"Matkalipun väärentäminen voi tuntua vähäpätöiseltä, mutta..." – HSL ja VR törmäävät väärennöksiin entistä enemmän

Kuvituskuva.

Johanna Erjonsalo / arkisto

Uudet teknologiat houkuttelevat kokeilemaan lippujen väärentämistä digitaalisilla menetelmillä ja väärennettyjä lippuja on tullut HSL:n tarkastajien tietoon entistä enemmän.

Kokeilut koskevat monenlaisia palveluita, joihin myydään sähköisiä pääsylippuja. HSL ja VR muistuttavat, että väärennetyllä lipulla matkustaminen on petos.

Matkalippujen tarkastuksen yhteydessä asian käsittely on erilainen riippuen siitä, onko asiakas liikkeellä ilman lippua, leimaamattomalla lipulla tai väärennetyn lipun turvin. Ilman lippua matkustavat saavat 80 euron tarkastusmaksun. Sen sijaan väärennetyllä lipulla matkustaminen on rikoslaissa petos, josta joukkoliikenneviranomaiset tekevät aina rikosilmoituksen.

Valtaosalla matkustajista on lippuasiat kunnossa. Viime vuonna lippu puuttui hiukan vajaalta kolmelta prosentila tarkastetuista matkustajista.

– Liputtomien määrä on HSL:ssä kansainvälisesti vertailtuna erittäin hyvällä tasolla. Lippujen väärentäminen on ollut harvinaista, mutta digitaalisten lippujen suosion myötä väärennösyrityksiä on tullut vastaan aiempaa useammin. Haluammekin muistuttaa siitä, että vaikka lipun väärentäminen voi tuntua vähäpätöiseltä asialta, kyseessä on rikos, sanoo tarkastusyksikön päällikkö Janne Solala HSL:stä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Vyöhykeuudistuksen tavoite yhä "tänä keväänä" – yli 70-vuotiaiden pitää käydä HSL:n pisteessä päivittämässä matkakorttinsa jos haluavat alennuksen20.2.2019 10.26

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu